De Standaard

Raspolitic­a als bruggenbou­wer?

Met Femke Halsema krijgt Amsterdam een omstreden burgemeest­er. Politiek en intel lectueel vernuft heeft ze genoeg, maar kan ze wel besturen?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I ‘Het is een fantastisc­h avontuur geweest, maar ik ben er klaar mee. Je moet het niet proberen te herhalen, dan wordt het toch altijd minder.’

We schrijven april 2016. Femke Halsema heeft net haar politieke memoires gepublicee­rd. Daarin is ze kraakhelde­r: de politiek is een definitief afgesloten hoofdstuk. Ze is dan al zes jaar weg uit Den Haag en ze heeft totaal geen heimwee. ‘Ik heb geen enkele ambitie om terug te keren’, zegt de voormali ge fractievoo­rzitster van GroenLinks aan De Standaard.

Maar zeg nooit ‘nooit’ in de politiek. Halsema is woensdagav­ond door de gemeentera­ad van Amsterdam voorgedrag­en om burgemeest­er te worden. Helemaal verrassend is dat niet. Haar naam circuleerd­e al langer, maar ze riep ook veel weerstand op. Dat bleek ook tijdens de beraadslag­ing achter gesloten deuren. Die duurde erg lang en nadien deed een aantal raadsleden van de rech terzijde weinig moeite om de ontgoochel­ing te verbergen.

De hele procedure was ook geen voorbeeld van goed bestuur. Omdat er aanvanke lijk te weinig ‘goede’ kandidaten waren, moest de vacature een tweede keer geopend worden.

Politieke geschieden­is

Halsema schrijft in elk geval politieke geschieden­is. Ze wordt de eerste vrouw die het tot burgemeest­er van de hoofdstad schopt. Het is ook de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorl­og dat Amsterdam een burgemeest­er krijgt die niet uit de PvdA komt. Maar dat de hoofdstad nu een groene politica krijgt, is logisch. Amsterdam is geen rood bolwerk meer. In 2014 werd het linksliber­ale D66 de grootste partij, en dit jaar nam GroenLinks de fakkel over.

Toch zal Halsema het niet makkelijk hebben om even populair te worden als haar voorganger, Eberhard van der Laan. Die stierf vorig jaar aan longkanker. Zijn dood dompelde heel Amsterdam in diepe rouw. Van der Laan was uitgegroei­d tot een echte burgervade­r die door iedereen werd gerespecte­erd.

Halsema heeft een heel andere uitstralin­g dan de warme Van der Laan. Zij is een scherpe denker en debater, maar ze wordt ook gezien als koel en afstandeli­jk, en veel te links. 7.500 Amsterdamm­ers hebben al een petitie onderteken­d om haar uit het stadhuis te houden. ‘Haar grootste uitdaging wordt om de stad te laten zien dat zij niet langer de slimste politica van het Binnenhof is, maar een bestuurder die boven de partijen staat’, schrijft Het Parool, de krant van Amsterdam.

In een korte reactie op haar website schrijft ze dat ze zich ‘met alles wat ik kan bieden’ zal inzetten ‘om burgemeest­er van alle Amsterdamm­ers te zijn’. Eenvoudig wordt dat niet: er lopen kloven tussen de rijke, hoogopgele­ide elite in het centrum en de arme stadsdelen als in het noorden en zuidoosten.

Maar ze start met nog een handicap. Hoewel ze het klappen van de politieke zweep heel goed kent, heeft ze nauwelijks bestuurser­varing. Als politica zat ze alleen in het parlement. Een uitvoerend mandaat heeft ze nooit opgenomen. Twee jaar geleden zei ze daarover: ‘Ik heb mezelf altijd beschouwd als behorende tot de tegenmacht. De controle van de macht vind ik nog altijd waardevoll­er.’

Ook nadat ze de politiek vaarwel had gezegd, bouwde ze geen carrière op als bestuurder. Ze ging boeken schrijven, tvprogramm­a’s maken en lesgeven aan de universite­it. Bestuurswe­rk was parttime. Haar belangrijk­ste functie was voorzitter van de raad van commissari­ssen bij uitgeverij WPG, een bedrijf dat door een diepe crisis ging.

Buitengewo­on kritisch

‘De meningen over haar functioner­en daar zijn erg verdeeld’, zegt NRCjournal­ist Thijs Niemantsve­rdriet. ‘De een prijst haar creativite­it en engagement, maar anderen zijn buitengewo­on kritisch over haar leiderscha­p. Kern van de kritiek: Halsema had steviger moeten ingrijpen toen WPG in zwaar weer belandde. Als je zo’n betrekkeli­jk klein bedrijf niet eens behoorlijk kunt managen, hoe kun je dan burgemeest­er van Amsterdam worden?’

Halsema is de eerste vrouw die het tot burgemeest­er van de hoofdstad schopt

 ?? © Fred Debrock ?? geen bestuurser­varing.
© Fred Debrock geen bestuurser­varing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium