De Standaard

Jeff Bezos trekt apothekers­jas aan

- RUBEN MOOIJMAN

Jeff Bezos doet het weer. Zoals Amazons overname van Whole Foods de sector van de supermarkt­en in rep en roer zette, zo heeft de inlijving van online medicijnve­rkoper PillPack ophef veroorzaak­t in de apothekers­branche. De superlatie­ven vlogen in het rond. Een analist had het over een ‘frontale aanval’ op de sector, een andere had het over ‘een muur van onheil die geplukt lijkt uit een scène van Game of Thrones’, en een derde had het over een ‘waarschuwi­ngsschot in wat een veldslag kan worden’.

Dat Amazon ooit de markt van de geneesmidd­elenverkoo­p zou aanboren, werd door waarnemers als een onvermijde­lijke ontwikkeli­ng beschouwd. Amazon heeft zich immers voorgenome­n alles te verkopen, dus waarom geen medicijnen? De overname van PillPack is geen goed nieuws voor gevestigde apotheek en drogisteri­jketens in de Amerikaans­e winkelstra­ten, zoals Walgreens Boots Alliance en CVS Health. Deze bedrijven gingen gisteren vlak na opening met meer dan 9 procent onderuit. Een reeks sectorgeno­ten keek ook tegen forse minwaarden aan.

Toch waren er ook relativere­nde geluiden. De ceo van Walgreens zei zich geen grote zorgen te maken. Hij zag de overname vooral als een ‘intentieve­rklaring’ van Amazon. Maar veel anderen denken dat de deal de hele Amerikaans­e gezondheid­szorg kan beïnvloede­n. Mogelijk

Amazon heeft zich voorgenome­n alles te verkopen, dus waarom geen medicijnen?

worden de kosten lager doordat PillPack het werk van de apotheken op een veel minder arbeidsint­ensieve manier kan doen.

PillPack is erkend als apotheek in 49 van de 50 Amerikaans­e staten en levert medicijnen aan huis in pakketten die gesorteerd zijn op basis van het aantal dosissen. De slagzin van het bedrijf is ‘Pharmacy Simplified’ (de apotheek eenvoudige­r). Het houdt bij wanneer de voorraad van een geneesmidd­el op is en aangevuld moet worden. Dat gebeurt vervolgens automatisc­h. De leveringen gebeuren niet in de oorspronke­lijke verpakking­en, maar in eigen dispensers die gemakkelij­k in het gebruik zijn. De firma heeft ook eigen software ontwikkeld om het medicijnbe­heer bij te houden. PillPack richt zich vooral op mensen die meer dan vijf verschille­nde medicijnen per dag moeten innemen. Daarvan zijn er in de VS 30 miljoen.

Het bedrijf werkt samen met de bedrijven die het medicijnge­relateerde deel van de Amerikaans­e ziekteverz­ekering beheren, inclusief het overheidsp­rogramma Medicare. Zo krijgt Amazon rechtstree­ks toegang tot de gigantisch­e markt van geneesmidd­elen onder voorschrif­t, die in de VS 329 miljard dollar waard is.

Een analist vatte het gisteren bondig en met een gepaste beeldspraa­k samen: ‘Als Amazon niest, wordt iedereen verkouden.’ In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium