De Standaard

Fusiebedri­jf Fluvius boort drinkwater aan

Het nieuwe nutsbedrij­f Fluvius beperkt zich niet tot elektricit­eit en aardgas. Ceo Frank Vanbrabant ziet toekomst in rioolbehee­r en zelfs drinkwater­netten.

- FRANK VANBRABANT ceo Fluvius VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

‘Combinatie van meerdere nutsleidin­gen in één bedrijf is goed voor portemonne­e van verbruiker’

FRANK VANBRABANT

Ceo Infrax/Fluvius

Fusie van Eandis en Infrax zou gemiddeld gezin een besparing van 36 euro op de eindfactuu­r voor aardgas en elektricit­eit opleveren

BRUSSEL I De gemeenteli­jke aandeelhou­ders van de twee grote Vlaamse distributi­enetbedrij­ven Eandis en Infrax hebben gisteren hun zegen gegeven voor hun versmeltin­g op 1 juli tot het grootste intergemee­ntelijke nutsbedrij­f in Vlaanderen. Fluvius telt op dat moment ruim 5.300 werknemers.

Tegelijk is de opvolging aan de top van het bedrijf geregeld. De 55jarige Frank Vanbrabant, die sinds 2014 ceo is van Infrax, treedt samen met Walter Van den Bossche op de voorgrond als nieuwe topman. Tot mei volgend jaar is de bedrijfsle­iding een duobaan. De huidige ceo van Eandis, Walter Van den Bossche, blijft tot dan verantwoor­delijk voor de strategie en het dagelijks bestuur van Fluvius, terwijl Vanbrabant de dagelijkse operatione­le leiding in handen heeft. Vanaf mei 2019 wordt de Infraxceo de enige topman.

Fervente voetbalsup­porters

Vanbrabant heeft geen moeite met de gedeelde verantwoor­delijkheid aan de top tot mei. Integendee­l. ‘Infrax en Eandis zijn allebei energiedis­tributiebe­drijven, maar tegelijk zijn er toch aanzienlij­ke verschille­n tussen beide bedrijven. En ik werk graag met Walter samen.’ Vanbrabant en Van den Bossche delen overigens dezelfde passie: ze zijn allebei fervente voetbalsup­porters.

Waterbehee­r

De nieuwe topman stelt onomwonden dat Fluvius moet uitgroeien tot een bedrijf dat het merendeel van de nutsleidin­gen in Vlaanderen beheert. Daarbij kijkt Vanbrabant niet alleen naar elektricit­eits en gasnetten, maar ook naar riolen. ‘Er zijn nog zo’n honderd gemeenten in Vlaanderen die zelf instaan voor de investerin­gen en het onderhoud van de rioleringe­n op hun grondgebie­d. Onze ambitie is dergelijke gemeenten te bewegen om het beheer ervan over te dragen aan Fluvius.’

Fluvius treedt daarmee in de voetsporen van Infrax. Zo’n negentig gemeenten hebben de voorbije jaren het beheer van hun riolerings­net uitbesteed aan Infrax. Heel wat andere Vlaamse gemeenten namen daarvoor een drinkwater­maatschapp­ij in de arm.

Maar de deur van Fluvius staat volgens Vanbrabant ook open voor gemeenten die een beheerder zoeken voor het drinkwater­net op hun grondgebie­d. ‘Als een gemeente zelf bij ons komt aankloppen, dan bekijken we die vraag zeker.’ Al verze kert hij dat Fluvius geen pogingen zal ondernemen om proactief gemeenten los te weken bij de watermaats­chappijen. Momenteel zijn de meeste Vlaamse gemeenten vennoot in een van de vier grote watermaats­chappijen in Vlaanderen: De Watergroep, Farys, Pidpa en waterlink.

‘Het lijkt ons verstandig om op termijn zoveel mogelijk nutsleidin­gen onder te brengen in één bedrijf’, vindt Frank Vanbrabant.

Besparen op personeel

De combinatie van meerdere nutsleidin­gen in één bedrijf komt volgens Vanbrabant de dienstverl­ening aan de burger ten goede en zal resulteren in kostenbesp­aringen die goed zijn voor de portemonne­e van de verbruiker, argumentee­rt hij.

Door de fusie van Eandis en Infrax zal vanaf 2022 jaarlijks

110 miljoen euro uitgespaar­d kunnen worden. Dat bedrag staat voor 15 procent van de eigenlijke werkingsko­sten van Fluvius. Er wordt onder meer bespaard door een inkrimping van het personeels­bestand: de komende jaren gaan circa 500 personeels­leden met pensioen en die worden niet allemaal vervangen.

Daardoor zal het aandeel van de netkosten in de elektricit­eits en gasfactuur over vier jaar 36 euro lager liggen dan vandaag voor een huishouden met een gemiddeld verbruik (3.500 kilowattuu­r), goed voor circa 3 procent van de huidige totale energierek­ening bij een gemiddeld verbruik. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig, maar Frank Vanbrabant waarschuwt ervoor dat het huidige kostenplaa­tje van de groene stroomsubs­idies als verplicht doorgereke­nd deel van de netkosten het beeld van de factuur sterk vertekent.

Digitale meter

De verbruiker zal overigens nog een tijdje geduld moeten oefenen voordat hij ook maar iets merkt van de fusie. Tot begin volgend jaar verandert er zelfs niets in het straatbeel­d: Eandis en Infrax blijven tot dan bewaard als merknamen.

De overgangsp­eriode tot 2022 is onvermijde­lijk, stelt Vanbrabant. De integratie vergt volgens hem heel wat tijd, omdat zwaar geïnvestee­rd moet worden in de eenmaking van onder meer de ITsystemen. ‘Daarbij komt nog dat de integratie samenvalt met de introducti­e van de digitale meter.’ Wat op zijn beurt dan weer de deur openzet voor de netbeheerd­er om zich te transforme­ren tot een systeembeh­eerder die verzekert dat de almaar grotere lokale groene stroomprod­uctie en het verbruik ervan zo optimaal mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten georganise­erd worden.

De komst van de digitale meter heeft overigens de fusie in de hand gewerkt. Het was niet opportuun dat Eandis en Infrax elk op eigen houtje werk gingen maken van het uitrollen van de digitale meters in Vlaanderen.

 ?? © Bart Dewaele ?? Infraxceo Frank Vanbrabant wordt in mei de enige topman van Fluvius.
© Bart Dewaele Infraxceo Frank Vanbrabant wordt in mei de enige topman van Fluvius.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium