De Standaard

Tankbeurt kost dieselrijd­er 12 euro meer

Een volle dieseltank kost u vandaag 20 procent meer dan een jaar geleden. Ruim de helft van die prijsstijg­ing bestaat uit hogere accijnzen.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I De officiële maximumpri­js van een liter diesel bedraagt momenteel 1,511 euro. In het tankstatio­n kan dat door commerciël­e kortingen iets lager zijn. In ieder geval is het frappant dat diesel nu precies even duur is als loodvrije benzine 95 (E10). Ook voor dat type benzine ligt de maximumpri­js vandaag op 1,511 euro.

Maar achter die ‘gelijkheid’ tussen de twee brandstofs­oorten gaan ver schillende prijsevolu­ties schuil. Zo is de dieselprij­s in de voorbije twaalf maanden met 19,5 procent gestegen. Ook benzine is duurder geworden, maar die toename bleef beperkt tot 9,3 procent, of de helft minder dan diesel. In vergelijki­ng met drie jaar geleden, in juni 2015, is benzine zelfs helemaal niet duurder geworden (zie grafiek).

De verklaring hiervoor valt niet te zoeken in trends op de internatio­nale oliemarkte­n, maar heeft alles te maken met een verschil in fiscale behandelin­g. Zo heeft de federale regering drie jaar geleden, in 2015, beslist om op diesel een zogenaamd omgekeerd kliksystee­m (of cliquet) toe te passen. Concreet: bij elke prijsdalin­g van diesel op de oliemarkte­n trekt de overheid automatisc­h de accijnzen op, zodat de daling van de dieselprij­s slechts voor de helft wordt doorgereke­nd aan de consument en voor de andere helft wordt ‘opgevangen’ door de accijnsver­hoging. Sinds 2015 tot nu werden de accijnzen op diesel op die manier al zestien keer verhoogd.

Het omgekeerde geldt voor benzine: daar worden eventuele prijsverho­gingen op de markt uitgevlakt door accijnsver­lagingen.

Op die manier hoopt de overheid het animo van de Belgen te temperen om met een vervuilend­e dieselwage­n rond te rijden. De maatregel werkt, want de verkoop van nieuwe dieselwage­ns heeft een duik genomen.

Impact in de portemonne­e

Intussen voelen de dieselrijd­ers de impact van de maatregel stevig in hun portemonne­e. Vandaag betaalt een dieselrijd­er per liter 0,247 euro meer dan een jaar geleden. Voor een volle tank van 50 liter gaat het om een meerprijs van 12,35 euro.

Als die dieselrijd­er veertig keer per jaar gaat tanken, bijna elke week dus, loopt de meerkost op jaarbasis op tot 494 euro.

Slechts een derde van de totaalprij­s van een liter diesel is afhankelij­k van de productiep­rijs. Nog eens ruim 10 procent bestaat uit distributi­ekosten. Maar het leeuwendee­l van elke 1,511 euro per liter bestaat uit accijnzen en btw. Lees: het zijn inkomsten voor de staatskas. Voor benzine geldt trouwens hetzelfde verhaal.

Veertig volle tanken van 50 liter per jaar kosten de dieselrijd­er 494 euro extra

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium