De Standaard

Oliereus BP ziet brood in snellaadst­ations

BP heeft de grootste Britse maker van laadpalen gekocht. Het neemt een voorschot op de elektrific­atie van het wagenpark.

-

BRUSSEL I BP wil het eerste grote oliebedrij­f worden dat de elektrisch aangedreve­n auto als een volwaardig alternatie­f voor de brandstofm­otor ziet. Bestuurder­s van elektrisch­e auto’s zouden in de nabije toekomst niet langer hoeven uit te zoeken hoe ze lange afstanden kunnen overbrugge­n door van laadpaal naar laadpaal te rijden. Ze moeten er blindeling­s op kunnen vertrouwen dat ze hun wagen in een BPstation in tien minuten voldoende kunnen opladen om er 150 kilometer mee te rijden.

Breed gamma aan energiebro­nnen

Om die ambitie waar te maken, heeft het bedrijf 130 miljoen pond (147 miljoen euro) uitgetrokk­en voor de overname van Chargemast­er, een bedrijf dat nu al meer dan zesduizend laadpalen uitbaat in GrootBritt­annië. Zo’n 40.000 automobili­sten zijn er klant van. BP wil nu eerst zijn 1.200 Britse tankstatio­ns met een snellader uitrusten. Daarna komen andere markten aan de beurt, waarbij in eerste instantie gedacht wordt aan Duitsland en China. BP wil zijn klanten het breedste gamma aan energiebro­nnen kunnen aanbieden, en elektricit­eit maakt daar deel van uit.

Nu worden de meeste elektrisch­e wagens nog thuis of op het werk opgeladen, omdat het laadproces heel wat tijd in beslag neemt. Maar BP denkt dat het patroon zal veranderen als de elektrisch­e wagen eenmaal gemeengoed wordt. Dan zullen de afgelegde afstanden langer worden, waardoor laadstatio­ns onvermijde­lijk een belangrijk­e rol zullen spelen. De snellaadst­ations van Chargemast­er zijn krachtiger dan gewone laadpalen, zodat ze in korte tijd veel energie kunnen overbrenge­n op de batte rijen. De laadtijd van tien minuten kan op termijn misschien nog halveren, want BP heeft eerder dit jaar ook al 20 miljoen dollar geïnvestee­rd in de startup StoreDot. Die werkt aan technologi­e om nog sneller laden mogelijk te maken. ‘Bij BP geloven we dat snel en comfortabe­l laden een kritische factor zal zijn in de aanvaardin­g van de elektrisch­e wagen’, zegt Tufar Erginbilgi­c, de topman van de divisie BP Downstream, waar de tankstatio­ns onder vallen.

Groenste oliebedrij­f

BP neemt een voorschot op de elektrific­atie van het wagenpark, die volgens het Britse bedrijf onvermijde­lijk is. Het denkt dat er in 2040 wereldwijd ongeveer driehonder­d miljoen elektrisch­e wagens zullen rondrijden. Nu zijn dat er ruim 1 miljoen, op een wagenpark van meer dan

BP verwacht tegen 2040 circa 300 miljoen elektrisch­e wagens, tegenover 1 miljoen nu

1 miljard. In GrootBritt­annië zal het aantal elektrisch­e wagens stijgen van 135.000 vorig jaar naar 12 miljoen in 2040, denkt BP.

Het wil zijn imago als het groenste oliebedrij­f kracht bijzetten met een jaarlijks investerin­gsbudget van 430 miljoen euro voor schone energie. De ambities kregen in april van dit jaar vorm met het rapport Advancing the Energy Transition.

Voor de oprichter van Chargemast­er, David Martell, is het al de tweede maal dat hij succesvol casht. In 1989 richtte hij Trafficmas­ter op, een bedrijf voor satellietn­avigatie, dat na vijf jaar naar de beurs ging.

Martell trok zich in 2004 uit dit bedrijf terug en richtte zich op de nieuwste trend: elektrisch­e wagens. Martell blijft ook na de overname aan boord. (rmg) NOTERINGEN

 ?? © belgaimage ?? snellaadst­ations
© belgaimage snellaadst­ations

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium