De Standaard

‘Er gaat veel aandacht naar STEMvakken en geneeskund­e. Helaas hebben we geen talenbelei­d’

-

BRUSSEL I Wat helpt u het meest op de arbeidsmar­kt: ein bisschen Deutsch of un poco de español? Dat eerste, zo blijkt uit een masterproe­f aan de KU Leuven.

Uit een analyse van 191.500 vacatures uit 2017 bij arbeidsbem­iddelingsd­ienst VDAB en uitzendkan­toor Randstad blijkt dat werkgevers tien keer vaker kennis van het Duits vragen dan kennis van het Spaans. 4,2 procent van de vacatures vermeldt kennis van het Duits. Voor het Spaans is dat maar 0,4 procent, voor het Italiaans is dat 0,2 procent.

Vlaming kent zijn talen niet meer

Nochtans wint het Spaans aan popularite­it bij studenten, ten nadele van het Duits, stelt professor Duitse taalkunde Kurt Feyaerts (KU Leuven) vast. ‘In de middelbare scholen wordt Spaans naast Duits geprogramm­eerd. En ook aan universite­iten en hogeschole­n wordt het Duits afgebouwd. Spaans ligt blijkbaar beter bij studenten, maar op de arbeidsmar­kt spelen (exacte wetenschap en techniek, red.) en geneeskund­e, en terecht. Maar helaas hebben we in Vlaanderen geen talenbelei­d. Het klopt helaas niet meer dat “de Vlaming zijn talen kent”.’

Duits is in vacatures de derde vaakst gevraagde taal. Met stip op één staat het Frans, dat in 56 procent van de vacatures vermeld wordt. Voor Engels is dat 39 procent. (dds)

KURT FEYAERTS Professor Duitse taalkunde (KU Leuven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium