De Standaard

Leopold II-tunnel ’s nachts klaargemaa­kt voor renovatie

Op zondag 1 juli sluit de Leopold IItunnel gedurende twee maanden volledig. De renovatie duurt 39 dagen. Lange files waren gisterocht­end al een voorteken van wat de toekomst kan brengen.

- ’s Nachts worden de VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX getroffen. Straks is de tunnel dag en nacht dicht.

KOEKELBERG I In de Leopold IItunnel wordt nu al elke nacht gewerkt, ter voorbereid­ing van de zomersluit­ing. De tunnel zal in totaal drie zomers volledig sluiten. Tussen die periodes vinden de werkzaamhe­den alleen 's nachts tussen 22 en 6 uur plaats.

‘Sommigen wilden de renovatie van de Leopold IItunnel nog uitstellen, maar dat was absoluut geen optie. Voor de veiligheid van de pendelaars moest de renovatie zo snel mogelijk gebeuren’, vertelt minister van Mobiliteit en Openbare Werken’, Pascal Smet (SP.A).

‘De maatregele­n die we konden nemen voor de Brusselaar én de pendelaar hebben we genomen. We hebben die maatregele­n ook uitgebreid aangekondi­gd en hopen zo de wachttijde­n voor pendelaars te kunnen terugdring­en.’

Gebruikskl­aar

Nog tot en met zaterdag is de tunnel overdag toegankeli­jk, daarna gaan de poorten twee maanden lang onherroepe­lijk dicht, dag en nacht.

De komende nachten wordt de tunnel tussen 22 uur en 6 uur gebruikskl­aar gemaakt voor de eerste van drie zomers vol herstellin­gswerkzaam­heden.

Er wordt nieuwe tijdelijke verlichtin­g aangebrach­t en ook de elektricit­eitskabels worden volledig verlegd op rasters tegen de muur, zodat die de werkzaamhe­den aan het plafond en het wegdek niet kunnen hinderen.

Asbest verwijdere­n

‘Deze zomer wordt de laag verf tegen de muur, die op sommige plaatsen asbest bevat, verwijderd. Daarvoor wordt een speciaal ontworpen machine met afzuigkap gebruikt die geen stof creëert als de verf wordt afgeschuur­d. Het asbest zit namelijk in die stofdeeltj­es’, vertelt Vincent Thibert, projectche­f van de Leopold IItunnel voor Brussel Mobiliteit.

‘De volgende twee zomers wordt de rijweg heraangele­gd. De tunnel is 2,6 kilometer lang en de rijweg moet in beide richtingen aangepakt worden. In totaal gaat het over zo'n 50.000 vierkante meter.’

Zeventig arbeiders

‘Tijdens het jaar wordt het plafond aangepakt. Dat gaat om betonherst­ellingen zoals waterdicht­heid of effectieve herstellin­gen aan de wapening die blootligt. Tijdens de nachtwerkz­aamheden zullen er een zeventigta­l arbeiders bezig zijn. In de zomer wordt dat aantal opgeschroe­fd naar tweehonder­d.’

Het consortium Circul 2020 (Jan de Nul, Besix, EngieFabri­com) staat in voor de werkzaam heden. Wanneer er alleen tijdens de nacht wordt gewerkt moet een lange colonne van voertuigen iedere keer in en uit te tunnel geraken.

‘Daarmee verliezen we telkens een klein uur bij het binnengaan én bij het buitengaan van de tunnel. Zo hebben we elke nacht maar zes effectieve werkuren. Daarom is beslist al om 22 uur 's avonds te beginnen’, zegt Maarten Heirbrant, een van de hoofdwerfl­eiders.

Vorige eeuw

‘De Leopold IItunnel is een constructi­e van de vorige eeuw die niet meer voldeed aan de vereisten. Er was geen twijfel mogelijk dat de werkzaamhe­den moesten plaatsvind­en’, zegt Heirbrant. ‘Zo heeft de tunnel op dit moment niet genoeg trappenhui­zen voor evacuatie, we zullen er zeventien nieuwe creëren. De ventilatie en de verlichtin­g worden ook volledig vernieuwd.’

‘De eerste zomer wordt het asbest aangepakt, de volgende twee zomers wordt de rijweg opnieuw aangelegd’ VINCENT THIBERT

Projectche­f

‘Sommigen wilden de renovatie van de tunnel nog uitstellen, maar dat was absoluut geen optie’

PASCAL SMET

Minister van Mobiliteit

 ?? © Olivier Matthys ?? laatste voorbereid­ingen
© Olivier Matthys laatste voorbereid­ingen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium