De Standaard

Straatverl­ichting brandt opnieuw tijdens weekends om onveilighe­idsgevoel tegen te gaan

-

Boutersem laat de straatverl­ichting weer branden op vrijdag en zaterdagav­ond. De gemeente hoopt hiermee het toenemende onveilighe­idsgevoel tegen te gaan. De gemeente wil investeren in nieuwe, zuinige straatverl­ichting.

‘In afwachting van de nieuwe lampen wil de gemeente de straatverl­ichting weer laten branden op vrijdag en zaterdagav­ond. Het zal wel een zestal weken duren vooraleer dat technisch uitgevoerd zal zijn’, zegt schepen van Milieu Chris Vervliet (CD&V).

Een jaar geleden begon de gemeente een experiment met selectief doven van straatverl­ichting. Het gevolg was minder lichtvervu­iling en een goedkopere energiefac­tuur, maar niet ie dereen was gediend met de donkere nachten.

‘Er zijn geen aanwijzing­en dat gedoofde lichten een invloed hebben op het aantal ongevallen of op de inbraakcij­fers’, zegt Vervliet. ‘Wel leeft er bij veel mensen een onveilighe­idsgevoel. In het weekend worden de problemen intenser ervaren. De mensen gaan dan meer uit en komen later thuis.’

Daarom wil de gemeente nieuwe ledverlich­ting installere­n, als zuinig alternatie­f. De lampen krijgen ook nieuwe armaturen om strooilich­t tegen te gaan.

Een voordeel van de nieuwe lampen is dat ze gedimd kunnen worden in plaats van gedoofd. Er zou ook een nachtgebie­d blijven bestaan, waar er geen verlichtin­g nodig is. (rdk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium