De Standaard

Vergeten schilderij blijkt waardevol kunstwerk ‘Een minuscuul krantenart­ikeltje in een Brugse krant leidde tot het vergeten schilderij’

De zaak van het vermiste schilderij van SintSebast­iaan is opgehelder­d dankzij de creatieve speurzin van Peter François, conservato­r van museum in Den Ast in Halle.

-

HALLE I Peter François, voorzitter van de vzw Servais, las in een artikel in de Gazette van Brugge van 19 oktober 1842 dat de Halse cellist Adrien Servais een schilderij had geschonken aan de SintSebast­iaansgilde van Halle. ‘Toen ik de naam Servais in de zoekrobot intikte, was ik verbaasd om uit te komen op een kort artikel, dat vertelde dat Servais dat schilderij had geschonken.

‘Het schilderij was volgens het artikel van de hand van Nicaise De Keyser, een van de belangrijk­ste Belgische schilders uit de 19de eeuw van de romantisch­e school in Antwerpen. Naar De Keyser werd destijds de De Keyserlei genoemd. Meteen rees de vraag: waar is dat waardevoll­e schilderij en wat is er mee gebeurd?’ zegt François.

‘Servais groeide op in het Handboogho­f en dat was in die tijd de natuurlijk­e biotoop van de schutters waar ze oefenden op de wip. In 1834 werd Servais erelid van de SintSebast­iaansgilde en in die hoedanighe­id schonk hij in 1842 een schilderij. Servais en De Keyser waren vrienden.’

‘Ik vroeg me af of het schilderij in Halle gebleven zou zijn, want de SintSebast­iaansgilde legde in 1990 de boeken neer.’

‘Al die vragen zetten me aan om eens te gaan neuzen in de kunstcolle­ctie van de stad die zo'n 150 kunstwerke­n telt. Hier vond ik een schilderij van SintSebast­iaan, maar de inventaris vermeldde geen auteur of datum. Uiteindeli­jk leidde dat mij naar het stadsmagaz­ijn, waar het waardevoll­e schilderij sinds 2008 in niet al te beste omstandigh­eden bewaard lag. Het blijkt jarenlang in de raadzaal van het historisch stadhuis te hebben gehangen, na opfrissing­swerken werd het niet meer teruggehan­gen. De waarde werd duidelijk onderschat’, zegt François.

Gerestaure­erd

‘Het schilderij bleek niet gesigneerd te zijn door De Keyser maar wel door Godfried Guffens. Ook Guffens was een goede vriend van Servais. In 1841 werkte hij als leerling in het atelier van De Keyser in Antwerpen. Dat hij in het begin van zijn carrière een SintSebast­iaan schilderde in opdracht van Servais was door kenners niet geweten en zo hebben we in Halle een onbekend schilderij van de meester ontdekt’, zegt François.

‘De toevalligh­eden zijn te groot om niet te concludere­n dat we het geschonken schilderij hebben teruggevon­den’.

‘Ondertusse­n heb ik kunnen achterhale­n dat de SintSebast­iaansgilde het schilderij in 1933 in bewaring gaf in een vergeten stadsmuseu­m in het stadhuis. Toen dit museum tijdens de oorlogsjar­en ter ziele ging, is het daarna wellicht in de raadzaal terechtgek­omen.’

Het waardevoll­e kunstwerk werd inmiddels vakkundig gerestaure­erd door Linda Smismans en haar team. Deze week kreeg het een permanente plaats in het museum van Den Ast, gekoppeld aan een tentoonste­lling rond de verdwenen SintSebast­iaansgilde.

(idh)

PETER FRANÇOIS Conservato­r Den Ast

 ?? © idh ?? Het gezochte schilderij.
© idh Het gezochte schilderij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium