De Standaard

Sluikstort op plek van mobiel containerp­ark

-

De voorbije maanden werden in Zaventem talloze stortplaat­sen aangetroff­en op plaatsen met weinig tot geen sociale controle. Woensdagna­cht lieten tientallen inwoners een megastort van ettelijke tonnen afval achter in een sociale woonwijk in de Fazantenla­an. De afvalinter­communale Interza zou in de wijk langskomen met een mobiel recyclagep­ark, bedoeld om mensen die zich moeilijk kunnen verplaatse­n te helpen om hun afval weg te brengen.

‘Ronduit schandalig’, zegt schepen van Milieu Erik Rennen (NVA). ‘Er is duidelijk iets mis met de mentalitei­t en burgerzin van sommige inwoners wanneer een initiatief om minder mobiele mensen te helpen op dergelijke manier wordt misbruikt.’

Wijkbewoon­ster Anna Brusseleer­s zag de eerste sluikstort­ers woensdagav­ond al aankomen. ‘Dat heb ik nog nooit meegemaakt’, zegt ze. ‘Soms dumpen mensen hier weleens een zak in de struiken. Ik heb enkele van de sluikstort­ers daarop aangesprok­en, maar die lachten mij uit.’

Aanschuive­n

Toen de gemeenscha­pswachten van de gemeente donderdago­chtend met de voorbereid­ingen voor het mobiel recyclagep­ark wilden beginnen, stonden er nog auto's aan te schuiven. Drie gemeenscha­pswachten en de schepen zochten tussen het afval naar informatie die naar de sluikstort­ers kan leiden.

‘We hebben al zo'n tien namen kunnen terugvinde­n. Elke sluikstort­er krijgt een GASboete van 250 euro en draait op voor de ruimingsko­sten.’ (ddl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium