De Standaard

Engeland werkt zichzelf in nesten

- BART LAGAE

Engeland zit dan wel aan de zonnige kant van de tabel, maar veel makkelijke­r hebben ze het zichzelf niet gemaakt. Als het in de 1/8ste finales verliest tegen Colombia, zal Gareth Southgates gok om een Bteam op te stellen als een boomerang in het gezicht van The Three Lions belanden.

KALININGRA­D I Beleefde Engeland tegen België zijn Slovakijem­oment? Tijdens het EK 2016 besliste bondscoach Roy Hodgson voor de laatste wedstrijd van de groepsfase zijn ploeg overhoop te gooien omdat het zich toch al had gekwalific­eerd, samen met Wales. Wayne Rooney – toen nog een sterkhoude­r – zat samen met de andere basisspele­rs op de bank. Speelden wel die dag in SaintEtien­ne: Gary Cahill, Eric Dier en Jamie Vardy, drie kernopvull­ers die ook gisteren op het veld stonden.

Na een bloedeloze 00 eindigde Engeland op de tweede plaats en moest het de ‘weg des doods’ bewandelen om de finale te bereiken. De eerste tegenstand­er – IJsland – viel nog mee, maar nadien wachtten alle grote voetballan­den.

Uiteindeli­jk zou het voor Hodgson nog veel dramatisch­er aflopen. Engeland verloor van IJsland en de sympathiek­e Londenaar beleefde een pijnlijke aftocht.

Goeie dynamiek

Dit toernooi lagen de kaarten enigszins anders. Nu leek verliezen in de derde wedstrijd zelfs een goeie zaak om in de makkelijke­re kant van de tabel te komen. Maar de hele week hadden Engelse waarnemers en journalist­en de spelers gewaarschu­wd om de wedstrijd tegen België toch serieus te nemen. ‘Want denk toch

maar aan 2016’, klonk het in Engeland. ‘De nonmatch tegen Slovakije haalde de goeie dynamiek van de eerste wedstrijde­n weg. Haal die dynamiek weg en Engeland kan tegen elk land verliezen.’

Heel wat gewezen coryfeeën en tvanaliste­n voerden gisteren de druk op. ‘Ik ben nooit het veld opgestapt met het idee de match niet te winnen’, zei exUnitedve­rdediger Rio Ferdinand. ‘Ik zou niet weten hoe je zo’n match mentaal moet voorbereid­en. Je krijgt tonnen zelfvertro­uwen door te blijven winnen.’

Ook BBCpresent­ator Gary Lineker, in 1986 topschutte­r van het WK, liet zijn afkeer blijken. ‘Dit lijkt meer op een trainingsw­ed

De grote problemen van Engeland zijn de creativite­it en de ideeën op het middenveld. Dat is bij de Aploeg al een probleem

strijd, goed om enkele jongens minuten te laten maken.’

Negen wissels

Bondscoach Gary Southgate had zijn ploeg op negen van de elf plaatsen gewijzigd en liet net zoals zijn Belgische collega Roberto Martinez alleen zijn keeper – Jordan Pickford – en een verdediger – John Stones – staan. Arsenalaan­valler Danny Welbeck was daardoor de enige veldspeler die nog geen basisstek heeft op dit WK, maar Southgate liet hem op het einde wel invallen, voor de jonge Trent AlexanderA­rnold.

De 19jarige rechtsback van Liverpool was een van de weinige Engelse spelers die een frisse indruk maakte. De grote problemen van Engeland zijn de creativite­it en de ideeën op het middenveld. Dat is bij de Aploeg, met Jordan Henderson en Dele Alli, al een probleem. Dan is de Bversie, met Eric Dier en Fabian Delph, nog een graadje erger. Ruben LoftusChee­k, opgeleid door Chelsea en actief bij Crystal Palace, is vooral een loper. De twee spitsen, Jamie Vardy en Marcus Rashford, kregen amper bruikbare ballen en waren nauwelijks in beweging.

Nauwelijks dreiging

Engeland moet het in deze opstelling hebben van inzet en duelkracht, maar vond met Marouane Fellaini en Mousa Dembélé twee meesters in dat spelletje tegenover zich. Ook over de flanken kon Engeland nauwelijks dreigen. Danny Rose stond gisteren tegenover een goeie Nacer Chadli en leek niet erg geïnteress­eerd in een overwinnin­g.

Het gevolg was een bloedeloze 1–0nederlaag. Door het krediet dat de jongens van Gareth Southgate de afgelopen maanden hadden opgebouwd, was de kritiek gisteren in Engeland nog mild. Maar verliezen tegen Colombia brengt 2016 weer helemaal terug. En dan zal er naar de zomeravond in Kaliningra­d straks worden verwezen als het SaintEtien­nemoment van dit toernooi.

 ?? © Lee Smith/photo news ?? De derde groepsweds­trijd verliezen lijkt een goede zaak voor Engeland, maar tvanaliste­n waarschuwe­n wel dat de goede dynamiek nu ook weg kan zijn.
© Lee Smith/photo news De derde groepsweds­trijd verliezen lijkt een goede zaak voor Engeland, maar tvanaliste­n waarschuwe­n wel dat de goede dynamiek nu ook weg kan zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium