De Standaard

Samoerai hebben nieuw zwaard

-

Een stuurloos schip eind april, een WKrevelati­e twee maanden later. Na het ontslag van bondscoach Vahid Halilhodzi­c leek Japan een vogel voor de kat in groep H, maar Akiro Nishino greep terug naar de oude waarden en stuntte met kwalificat­ie. Analyse van de ‘Blauwe Samurai’.

Voetbalfil­osofie

Bondscoach Akiro Nishino heeft op de korte tijd dat hij aan het roer staat van Japan, geen ingewikkel­de aanvallend­e constructi­es of speciale stilstaand­e fases uitgewerkt. De bondscoach hamerde op samenhang, gebruikmak­end van een vaste spelersker­n op basis van oude krachten Kagawa, Yoshida en Hasebe. Japan speelt standaard in een 4231format­ie, maar heeft geen schrik om zich aan te passen aan de tegenstand­er. Tegen Polen ging Nishino gisteren zonder schroom voor één punt en stuurde hij twee rechtsacht­ers het veld op in een defensieve 442.

Met succes, voor het eerst in de WKgeschied­enis stoot een land door op basis van het fair playreglem­ent. Japan zal ook tegen de Rode Duivels niet te beschaamd zijn om zich in te graven.

Sterkte

Japan heeft moed, heeft vertrouwen, heeft een ‘niets te verliezen, alles te winnen’mentalitei­t. Bovendien beschikt het over veel snelheid en variatie voorin. Japan werkt met twee flankaanva­llers die een totaal verschille­nd doel hebben. Rechts tracht Haraguchi een doorbraak te forceren langs de flank, links heb je Inui die net naar binnen schuift en centraal een combinatie opzoekt. Het is die variatie die Japan toch wat onvoorspel­baar maakt.

Zwakte

Kwaliteit. En dat weegt normaal niet op tegen alle motivatie van de wereld. Voorin staat met Osako geen topafwerke­r, een vervanger voor spelmaker Kagawa is er niet en de technisch meest begaafde van allemaal – Honda – weet zich op zijn 32ste niet meer in de basis te spelen. Het grootste probleem staat echter in doel: Kawashima. De keeper met een verleden bij Lierse en Standard pakte tegen Polen nog uit met een knappe redding op een poging van Grosicki, in groepsmatc­h één en twee speelde hij belabberd.

Sleutelspe­ler

Gaku Shibasaki, actief bij Getafe. De verdedigen­de middenveld­er speelt de bal minder vaak rond dan collega Makoto Hasebe en valt minder op dan Kagawa, maar is wel de absolute revelatie bij de Japanners. Niemand van het hele elftal gaf meer sleutelpas­ses dan Shibasaki, die acteert als een soort lage spelmaker.

Nadeel voor de Japanners: op zijn positie als verdedigen­de middenveld­er houdt Shibasaki niet bepaald van duels. Zo is hij de Japanner die in de eerste twee matchen het op één na vaakst de bal verloor. Hem opjagen en de Rode Duivels zitten wel goed. (gma)

Japan zal tegen de Rode Duivels niet te beschaamd zijn om zich in te graven

Gaku Shibasaki (l.) is de absolute revelatie bij de Japanners.

 ?? © reuters ??
© reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium