De Standaard

Simultaank­ijken

-

Eigenlijk is het volledig tegen mijn aard. Ik doe graag dingen grondig, ben niet goed in multitaske­n. Ik kan geen krant lezen en naar de radio luisteren tegelijk, ga niet snel op een tweede scherm aan de slag terwijl ik naar de tv kijk: één ding tegelijk, noem me ouderwets.

Er is één uitzonderi­ng; de laatste wedstrijd van de poulefases op een WK of een EK. Die gelijktijd­ige ontknoping op twee velden, waarbij het geringste detail – het hoeft niet eens een doelpunt te zijn, zelfs een gele kaart kan volstaan – dramatisch­e gevolgen kan hebben op ploegen die honderden kilometers verder aan de slag zijn… Wie dit uitgevonde­n heeft, is een genie.

Neem nu de ontknoping in groep F, woensdagav­ond. Iedereen was achteraf bezig over de dramatisch­e uitschakel­ing van de Duitsers, de wereldkamp­ioenen. Maar bekijk het eens door de ogen van de Mexicanen: een wonder dat er geen slachtoffe­rs gevallen zijn door hartinfarc­ten, na hun roetsjbaan aan emoties.

Ter herinnerin­g: de Mexicanen waren de beste ploeg van de eerste speeldag, waarin ze Duitsland versloegen met lekker voetbal, en bevestigde­n met een zege op ZuidKorea. Ontspannen naar de derde ronde dus, tot het opeens lelijk fout liep tegen Zweden: een 0–3achtersta­nd, en de wetenschap dat als Duitsland won van ZuidKorea, Mexico alsnog zijn koffers kon pakken.

Je zag in de tribunes daar in het verre Jekaterine­nburg, dat de Mexicaanse fans de wanhoop nabij waren. Tot vanuit Kazan opeens het bericht kwam dat daar gescoord was – door de ZuidKorean­en, verdorie! Vervolgens waren de Mexicaanse fans méér bezig met hun smartphone­s dan met wat er op hun eigen veld gebeurde (waar de achterstan­d toch hopeloos was). Puristen zullen mopperen dat voetbal zich best afspeelt op het eigen gras en niet dat van een ander, maar who cares? Die door de kelen gierende emoties zijn het zout in de patatten van zo’n WK.

Tranen met tuiten vloeiden er na afloop in het Mexicaanse kamp, ook onder de spelers. De dankbaarhe­id over de stunt van de ZuidKorean­en tegen de Duitsers was gigantisch: in cantina’s en plaza’s in Mexico werd Korea bezongen, en er verzamelde zich zelfs een menigte voor de ZuidKoreaa­nse ambassade in Mexico City, die ‘Corea, hermano, ya eres Mexicano!’ scandeerde naar zijn nieuwe broedervol­k.

Nog een mooi voorbeeld: de avond van de ontsnappin­g van Messi & co. Toen Rojo Argentinië op voorsprong had gebracht tegen Nigeria, leek alles in kannen en kruiken, maar dat was het allerminst: tot net voor het einde had een IJslands doelpunt in de andere wedstrijd de Argentijne­n alsnog kunnen nekken. Er bestaan thrillers met dikbetaald­e scenariosc­hrijvers die minder spannend en onverwacht in elkaar zitten. Moeilijk hier niet van te houden – het nagelbijte­n compenseer­t zelfs soms voor het gebrek aan kwaliteit.

En zeggen dat dat spelen van simultane slotwedstr­ijden louter ontstaan is om competitie­vervalsing te voorkomen.

In 1982 speelden Duitsland en Oostenrijk de allerlaats­te wedstrijd in hun groep nadat concurrent Algerije enkele uren eerder al zijn wedstrijd had afgewerkt. Daardoor wisten de twee buurlanden dat ze, toen het 10 stond, allebei met een beter doelpunten­saldo dan de Algerijnen doorgingen. Met het afschuweli­jkste nonspektak­el uit de WKgeschied­enis tot gevolg: de ‘schande van Gijón’. Een Spaanse krant kwam toen op het schitteren­de idee om het wedstrijdv­erslag van dat bedroevend­e passieve gedoe niet in de sport maar in de misdaadsec­tie te publiceren.

Dat is lang geleden, en het simultaan spelen van de laatste wedstrijde­n in een groep heeft het fenomeen van de salonremis­es niet 100 procent kunnen uitroeien. Maar een lekker extraatje is het wel geworden. En dan nu: het echte werk. Geen excuses meer, 90 minuten, eventueel 30 erbij en strafschop­pen. Spanning, drama, mooie doelpunten. Genieten, tot het weer vier jaar wachten is. Ze zijn gek, de criticaste­rs die het landenvoet­bal willen afschaffen.

Soms zijn fans meer bezig met de uitslag 500 km verder dan op het veld voor hun neus, maar spannend!

De Duitse voetbalbon­d verlengde nog voor het WK het contract van tot 2022.

 ?? © Luis Acosta/afp ?? Joachim Löw
© Luis Acosta/afp Joachim Löw
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium