De Standaard

Vrouwen houden het beter niet bij één man

Monogamie heeft mannen eeuwenlang goed gediend. Het verbaast HELEEN DEBRUYNE niet dat ook vrouwen die norm in vraag stellen.

-

Het monogame huwelijk is niet toevallig een succesvoll­e uitvinding, doceert Hugh Desmond, in een poging dat ideaal te herstellen (DS 28 juni). Hij kan er namelijk niet naast kijken: het gaat er al een tijdje niet zo lekker mee. Het is nog steeds de norm – films, boeken, series: overal worden echtscheid­ingen als tragisch neergezet, vrijgezell­en als hopeloos op zoek – maar de praktijk is ondertusse­n morsiger. Mensen scheiden, planten zich voort zonder eerst aan trouwen te beginnen, doen kinderen uit eerdere gefaalde relaties samenhokke­n.

Het is dus niet vreemd dat mensen hun toevlucht zoeken in alternatie­ve relatievor­men. Polyamorie, bijvoorbee­ld. (Niet te verwarren met polygamie.) Polyamoris­ten geloven dat liefde zich niet tot één persoon moet beperken, en gaan meerdere betekenisv­olle relaties tegelijk aan, in alle openheid en vertrouwen.

Lessen uit jaren 60

De polyamoris­ten hebben lessen getrokken uit de vergissing­en van hun voorganger­s uit de jaren zestig. Mensen – uit de culturele elite, vooral – experiment­eerden toen volop, ze hokten samen in communes, swingers ruilden seksuele partners uit. Die experiment­en waren vaak minder idyllisch dan ze lijken. Onder het vernis van vrijheidbl­ijheid, zaten vieze zweren van verwarring en onzekerhei­d. Meestal trokken de vrouwen aan het kortste eind: mannen gebruikten de vrije liefde als excuus om hen voor een ander, jonger exemplaar in te ruilen, de pil was dan weer een excuus om steeds voor de mannen seksueel beschikbaa­r te zijn, en als er toch kinderen van kwamen, waren het doorgaans de vrouwen die de zorg moesten opnemen.

Dat is op zich niet gek, want de mensen die de seksuele revolutie beleefden, zijn opgegroeid in traditione­le gezinnen. De invloed van zo’n opvoeding blijft, ondanks goede voornemens om het anders te doen, onderhuids sluimeren. Maar het is niet omdat onze voorganger­s het verpest hebben, dat we het niet anders kunnen doen. Uit het weinige onderzoek dat naar polyamoris­ten is verricht, blijkt dat ze het belangrijk vinden om een veilige omgeving te creëren voor alle betrokkene­n. Ook lopen ze veel minder soa’s op dan vreemdgang­ers of seriële monogamen.

Koekoeksjo­ng

Zowat alle voortrekke­rs van de polyamoure­uze beweging zijn vrouwen. Zij hebben historisch gezien het meeste last gehad van het traditione­le, monogame model. Omdat duidelijkh­eid over het vaderschap na de landbouwre­volutie extra belangrijk werd − wie wil een koekoeksjo­ng voeden met het graan dat hij in het zweet zijns aanschijns geoogst heeft? − werd de baarmoeder, net zoals het vee en de landerijen, een bezit dat verdedigd moest worden tegen het zaad van de buurman en tegen de eigen driften.

Zoals Desmond aangeeft, is dat model best prettig voor mannen. Ook psycholoog Jordan Peterson ziet wel wat in ‘opgelegde monogamie’. Zo komen, schrijven ze, mannen met een lagere status ook aan seks en een vrouwtje, zodat ook zij zich nuttig kunnen voelen. Maar de grote afwezige in Desmonds betoog, is de vagina. Vrouwen zaten eeuwenlang opgesloten in hun huwelijken – meestal zonder rechten en zonder bezit, vaak zonder seksuele bevredigin­g. Want, anders dan vaak wordt beweerd, worden vrouwen niet zo geil van monogamie.

Voetbinden en besnijdeni­s

Antropolog­e Sarah Blaffer Hrdy gelooft niet dat vrouwelijk­e seksuali

teit altijd al zwakjes en monogaam geweest is. Wel wordt ze al millennia actief onderdrukt, omdat mannen er evolutiona­ir baat bij hebben te weten dat hun nageslacht wel degelijk van hen is. Samenlevin­gen hebben zulke omslachtig­e oplossinge­n bedacht om vrouwen kuis te houden – voetbinden, besnijdeni­s – dat de seksuele drang die die praktijken moet onderdrukk­en, wel erg sterk moet zijn, betoogt Hrdy. Psychologe Marta Meana zegt dat vrouwen historisch gezien vooral baat hebben bij monogamie, omdat de man dan helpt met de opvoeding van de kinderen. Seksueel verpietere­n vrouwen in een monogame relatie sneller dan mannen, stelde ze vast.

We hebben ondertusse­n anticoncep­tie uitgevonde­n en vrouwen rechten gegeven. Nu vrouwen – toegegeven, vooral uit de welvarende­r klassen – zelfredzaa­m kunnen zijn, is het dus niet vreemd dat die monogame mal steeds harder knelt. Toch lijkt polyamorie vooral nog leuke zelfontplo­oiing voor wie er tijd en energie voor heeft. Dat risico bestaat, maar ze kan ook aan het denken zetten over hoe we als maatschapp­ij zorg organisere­n, weg uit de traditione­le verbanden. En daar heeft iedereen baat bij – niet het minst alleenstaa­nde moeders (en vaders) in de armoede. Maar de mogelijkhe­id van een ander samenlevin­gsmodel overwegen en organisere­n, is natuurlijk moeilijker dan je aan de status quo vastklampe­n.

Wie? Schrijver. Ze is coauteur van ‘Vuile lakens. Een hedendaags­e visie op seksualite­it’ (De Bezige Bij, 2017).

Wat? Polyamoris­ten gaan meerdere betekenisv­olle relaties aan en creëren daar een veilige omgeving voor. Die relatievor­m zet ons aan om na te denken over ons samenlevin­gsmodel.

Dankzij ‘opgelegde’ monogamie kwamen mannen met een lagere status ook aan seks en een vrouwtje

 ?? © Collection Simonyi/ Estate of Roy Lichtenste­in ?? ‘Anders dan vaak wordt beweerd, worden vrouwen niet zo geil van monogamie.’
© Collection Simonyi/ Estate of Roy Lichtenste­in ‘Anders dan vaak wordt beweerd, worden vrouwen niet zo geil van monogamie.’
 ?? HELEEN DEBRUYNE ??
HELEEN DEBRUYNE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium