De Standaard

Stop de koehandel over tabaksprev­entie

-

MARC MICHILS en STEFAAN HENDRICKX hopen dat het neutrale pakje alsnog wordt goedgekeur­d en dat de tabakslobb­y niet zegeviert.

Alle mensen die vechten tegen kanker zijn vast ongerust en verontwaar­digd als ze het artikel ‘Coalitiepa­rtners roken elkaar uit’ hebben gelezen (DS 28 juni). Een bijzonder effectieve maatregel, de invoering van neutrale sigaretten­pakjes, dreigt er niet te komen door politieke manoeuvres. Stel u voor: alle regeringsp­artijen zijn het eens over die maatregel, maar ze dreigen hem toch niet goed te keuren. Tenzij het gezond verstand alsnog de overhand krijgt.

Laat er geen enkele twijfel over bestaan. Het is bewezen dat het neutrale sigaretten­pakje een bijzonder effectieve en noodzakeli­jke beleidsmaa­tregel is. Australië voerde die in 2012 als eerste land in. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben de pakjes vandaag volledig geïmplemen­teerd. Op het einde van dit jaar zullen ook Noorwegen, Ierland en NieuwZeela­nd zover zijn. Nog veel meer landen, in alle werelddele­n, zijn ermee bezig. Omdat het werkt en jonge rokers van tabak weghoudt. Dat maakt de industrie woest en bang.

Rookvrije generatie

De tabaksfabr­ikanten willen rokers die gestopt zijn of te vroeg zijn gestorven altijd graag vervangen door jonge replacemen­t smokers. De neutrale pakjes zullen ertoe bijdragen dat die niets ontziende logica doorbroken wordt. En dat we een ‘Generatie Rookvrij’ kunnen realiseren, dat we erop kunnen toezien dat alle kinderen die in 2019 worden geboren rookvrij blijven tot hun achttiende. Neutrale pakjes vermindere­n aanzienlij­k de kans dat jonge mensen beginnen te roken. Na die leeftijd beginnen de meesten niet meer.

‘De tabaksindu­strie dreigt de lachende derde te worden’, staat in het artikel. Zal hun lobbywerk renderen? Een vreselijke gedachte. Die industrie is in ons land alleen al verantwoor­delijk voor elk jaar 14.000 tabaksdode­n. Wereldwijd zijn het er meer dan 7 miljoen. De industrie strijkt de winsten op. De kosten, die in ons land elk jaar op 13 miljard euro worden geraamd, zijn voor ons allemaal. Wie gelooft die mensen nog? Ze liegen zich te pletter. De hoeveelhei­d teer, nicotine en koolmonoxi­de die de rokers binnen krijgen, is in de realiteit zeker twee keer zo hoog als wat ze op basis van de Europese metingen mogen veronderst­ellen. Dat bewijst recent onderzoek. Soms gaat het zelfs om 26 keer meer teer.

De tabaksindu­strie lanceert nieuwe varianten van de klassieke sigaret om mee te werken aan een ‘rookvrije toekomst’. Hoe hypocriet kan je zijn? Longspecia­listen blazen hun verhaal omver en eisen strengere regels voor de nieuwe producten. Philip Morris ontwikkeld­e de IQOS, de sigaret waarin tabak in de vorm van een heat stick wordt opgewarmd, om verslaving in stand te houden en nietrokers tot roken te verleiden.

Hoe durven de directies en aandeelhou­ders van de tabaksindu­strie ’s morgens naar zichzelf in de spiegel te kijken? Wat antwoorden ze als hun kinderen vragen wat voor werk ze doen? En nu zouden de manoeuvres van die perverse industrie om hun klassieke sigaret te redden het toch halen?

De volgende stap

Wij blijven hopen en geloven dat het gezond verstand het haalt. Dat de invoering van het neutrale pakje alsnog wordt goedgekeur­d en dat de gezondheid van de nieuwe generatie voorrang krijgt op de belangen van de tabaksindu­strie.

Daarna kan de regering nog nuttige stappen nemen: een verbod op de verkoop van sigaretten aan jongeren jonger dan 18, een verbod op sigaretten­automaten, een rookverbod in een auto met kinderen. Maar ook een verbod op tabaksrecl­ame in het verkooppun­t, een uitstalver­bod en sterke accijnsver­hogingen. Hoe meer stappen, hoe minder tabaksdode­n.

Hoe durven de directies van de tabaksindu­strie ’s morgens naar zichzelf in de spiegel te kijken?

MARC MICHILS EN STEFAAN HENDRICKX Directeur Kom op tegen Kanker en stafmedewe­rker Vlaams Instituut Gezond Leven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium