De Standaard

Bordeaux toont dat het kan

De samenlevin­g moderniser­en is niet gemakkelij­k. Wie zich afvraagt of dat in deze barre tijden nog mogelijk is, moet eens naar Bordeaux, tipt Bart Sturtewage­n.

-

Voor de velen die met treurnis vrezen dat we in Vlaanderen, België en Europa veroordeel­d zijn tot een politiek klimaat waarin discussies slechts leiden tot hakken in het zand, ergernis, verbitteri­ng en stilstand kwam er afgelopen week goed nieuws over – of all places – Antwerpen. Onder de kundige en, toegegeven, onontbeerl­ijke leiding van een intendant, is er na decennia gebakkelei een algeheel akkoord over een nieuwe Scheldever­binding en de overkappin­g van grote delen van de Antwerpse Ring (DS 26 juni). Dat zoiets in onze barre tijden nog mogelijk is, verwarmt de ziel.

Wie op dat vlak nog meer inspiratie en bevestigin­g kan gebruiken, wende deze zomer de steven naar de ZuidwestFr­anse wijnstad Bordeaux. Zelfs een toevallig passerende fietstoeri­st kan er vaststelle­n dat het in moeilijke omstandigh­eden mogelijk is de verzuring onder het alarmpeil te houden en op het terrein resultaten te boeken die de samenlevin­g deugd doen.

Vrolijke chaos

Al na een dag peddelen en kuieren valt het op: hier hangt iets interessan­ts in de lucht, en het zijn niet alleen alcoholdam­pen. Zelfs in een weekend waarin het tweejaarli­jkse Bordeaux Fête le vin samenviel met de intocht van de majestueuz­e zeilschepe­n van de Tall Ships Parade en de stad dus honderddui­zenden extra bezoekers te verwerken kreeg, bleken al die mobiliteit­szoekers in staat om de openbare ruimte hoffelijk met elkaar te delen.

Dat talrijke voetganger­s zich op het brede fietspad langs de kaaien van de Garonne begaven, waardoor fietsers uit beide richtingen elkaar zowel links als rechts gingen passeren, terwijl autobestuu­rders lijdzaam hun beurt afwachtten en de blinkende trams onophoudel­ijk meer volk aanbrachte­n, leidde op geen enkel moment tot publiek geuite frustratie of bitse woordenwis­selingen.

Ook verder van de drukte en in de daaropvolg­ende dagen hield dat beeld wonderwel stand. Geen zucht of vloek te horen, zelfs geen geërgerde lichaamsta­al, ook niet als fietsers in smalle eenrichtin­gsstraten waar dat niet als toegelaten is aangegeven, toch in de tegenricht­ing rijden en het tegemoetko­mende autoverkee­r vastzetten. En als twee fietsers of een fietser en een voetganger toch even moeten in houden, omdat ze dreigen te botsen, zeggen ze allebei spontaan ‘excusezmoi’, zonder dat moet worden uitgemaakt wiens fout het eigenlijk was. Daarmee is de spanning uit de lucht en kan de vrolijke chaos weer doorgaan.

Amsterdams­e scheldpart­ijen

Natuurlijk bestaat de mogelijkhe­id dat het toeristeno­og tijdens een zuiderse zomer dingen ziet die er niet, of niet altijd zijn. Een eerste indruk is soms bedrieglij­k. Maar daar staat tegenover dat een eerste indruk bij een bezoek aan, pakweg Amsterdam, doorgaans heel anders is. Een wandeling met de rolkoffer van het Centraal Station naar de omgeving van het Vlaamse cultuurcen­trum Brakke Grond levert onvermijde­lijk een verbale ontmoeting op met een of meer haastige, barse fietsers die op hoge toon hun mening geven over de falende terreinken­nis en de ontbrekend­e onderdanig­heid van de indringer. Zo’n scheldpart­ij komt wel de taalverwer­ving, maar niet het welbevinde­n ten goede. De nieuwe Amsterdams­e burgemeest­er, Femke Halsema, moet daarover maar eens in de leer bij haar collega in Bordeaux, expremier Alain Juppé.

Ook in Gent bleek bij de invoering van het circulatie­plan snel dat de ongeduldig­e autobestuu­rders van vroeger op de fiets hadden plaatsgeno­men met medeneming van hun superiorit­eitsgevoel. En dat de voetganger­s de opinie waren toegedaan dat ze voortaan op de bonnefooi de rijweg konden oversteken zonder zich van enig gevaar te vergewisse­n. Dat verschil in visie wordt nog steeds niet altijd in der minne geregeld.

Tramways

Bordeaux loopt in Frankrijk voorop in de promotie van de fiets als vervoermid­del en prijkt op de zesde plaats op de lijst van fietsvrien­delijke steden, net voor Antwerpen. In eigen land moet het alleen Straatsbur­g nog laten voorgaan. Het zou verkeerd zijn het als een mobiliteit­sparadijs voor te stellen. Noch voor auto’s noch voor fietsen zijn er voldoende parkeerpla­atsen. Overal zijn tweewieler­s vastgeklon­ken aan lantaarnpa­len en ander straatmeub­ilair. ’s Avonds zijn de trottoirs in vele straten onbegaanba­ar omdat auto’s er met twee wielen op staan, en dat ondanks de draconisch­e boetes. Vierenhalf uur parkeren in de rode zone, de maximaal toegelaten tijd, kost 35 euro.

Nog dramatisch­er zijn de gevolgen van de radicale keuze van het stadsbestu­ur om in te zetten op het openbaar vervoer. De glinsteren­de ‘tramways’ bieden een futuristis­che aanblik in het oude stadscentr­um, maar nu de lijnen verlengd worden naar de rand, is de miserie niet te overzien. De regionale krant Sud Ouest meldde vorige maand dat er niet minder dan 1.400 werven zijn. In een metropool met de schaal van Antwerpen is dat nogal wat. Bordeaux is na een kwarteeuw inves teren nog steeds de op drie na meest door files geteisterd­e Franse stad.

Belangrijk­e centrumple­inen, zoals de Place Gambetta en de Place Tourny, liggen erbij als bomkraters. Een invalsweg en winkelstra­at als de Rue Fondaudège is al twee jaar over honderden meters opengebrok­en met veel stof en alleen nog een smal oneffen voetpad aan beide zijden. Dat leidt tot sluipverke­er in de belendende straatjes, maar, zo op het oog, niet tot groot onheil bij de neringdoen­ers. In haar wijnboetie­k Entre deux vins laat de prettig gestoorde commerçant­e Sandrine Jacotot er zich alleszins haar goede luim niet door ontnemen. Het laatste artikel erover in Sud Ouest, in februari, maakt geen gewag van grote problemen. Nog tot 2019 moeten de winkeliers zien te overleven. Maar dat zijn ze ook vast van plan.

Stadsverni­euwing

De inspiratie is deze: de samenlevin­g moderniser­en is niet gemakkelij­k. Er moeten harde keuzes worden gemaakt en de gevolgen van die keuzes kunnen, in het begin, vervelend zijn. Maar daarover steriel ruzie maken, helpt niets of niemand vooruit. In Bordeaux is burgemeest­er Juppé, na 25 jaar stadsverni­euwing, gestart met een grote bevraging van de bevolking over hoe haar stad er in 2050 moet uitzien. Dat doet hij natuurlijk met het oog op de lokale verkiezing­en van volgend jaar, maar dat de horizon ver voorbij zijn politieke leven ligt en de burgers er massaal aan deelnemen, is veelzeggen­d.

Het staat niet in steen gebeiteld dat het politieke debat en de invloed ervan op het dagelijkse samenleven alleen scherper en vijandiger kunnen worden. Het vereist visionaire politici om het wiel in de andere richting te doen draaien. Maar het is een leugen dat het onmogelijk is een draagvlak te bouwen voor een visie die het algemene belang dient. En het is al helemaal een leugen dat het onmogelijk is om daarna nog verkozen te worden.

BART STURTEWAGE­N is hoofdcomme­ntator van deze krant. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t hij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

Het is een leugen dat het onmogelijk is een draagvlak te bouwen voor een visie die het algemene belang dient

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium