De Standaard

DE VERVUILER BETAALT

-

Wat beleidsmak­ers in België nu doen rond mobiliteit, is rommelen in de marge

Op vloeibaar gas na steeg geen enkel consumente­nproduct de afgelopen twaalf maanden sneller in prijs dan diesel. En dat is in zekere zin goed nieuws. Het beleid om het dieselverb­ruik via fiscale weg te ontmoedige­n, heeft vruchten afgeworpen. De gestage verdieseli­ng van het Belgische wagenpark is de laatste jaren veranderd in een steeds sneller verlopende ontdieseli­ng.

Dat is wat de overheid en de samenlevin­g willen. De bezorgdhei­d over de kwalijke gevolgen van dieselverb­randing worden steeds duidelijke­r. Bovendien is de gevoelighe­id voor de kwaliteit van de lucht die we inademen toegenomen. Dat de dieselrijd­er een steeds hogere prijs betaalt voor de schade die hij aanricht, wordt niet langer in vraag gesteld. De vervuiler betaalt. De helft van de prijsverho­ging heeft te maken met de extra fiscale lasten die op diesel worden gelegd. Het is een schoolvoor­beeld van een belasting die sturend werkt op het gedrag van de consument.

Tegelijk is de langzame werking van het systeem, met bijna ongemerkte belastingv­erhogingen, ook een nadeel. Het is zo opgezet dat de autorijder niet op een bruuske wijze voor het hoofd gestoten wordt. Daardoor is het eigenlijk een maatregel die van weinig politieke durf getuigt, en waarvan je je kan afvragen of hij wel ver genoeg gaat. Een shift in het wagenpark van diesel naar benzine is toe te juichen, maar het is geen antwoord op de echte uitdaginge­n. Het probleem is niet zozeer de brandstof waarmee de auto’s worden aangedreve­n, het zijn vooral de auto’s zelf. Daarvan zijn er te veel. Dat we ooit van de salariswag­en in zijn huidige vorm af moeten, staat vast. Hier niets aan doen, is het probleem voor je uit schuiven. Maar er is meer. Dat de kosten voor de autorit naar en van het werk fiscaal kunnen worden afgetrokke­n, komt in feite neer op gesubsidie­erde filevormin­g.

Het fiscaal stelsel biedt oneindig veel mogelijkhe­den om de mobiliteit in de goede richting te sturen. Maar ze worden maar heel beperkt gebruikt. Wat we nu doen, is rommelen in de marge. Er wordt gekozen voor bescheiden maatregele­n. De problemen worden aangepakt met een fluwelen handschoen. Beleidsmak­ers willen de kiezer niet te veel tegen de haren instrijken. Maar op die manier worden de echte uitdaginge­n niet aangepakt. Ooit zal dat wel moeten gebeuren. En het is beter om er vroeg aan te beginnen dan laat.

 ?? RUBEN MOOIJMAN ??
RUBEN MOOIJMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium