De Standaard

België vraagt uitstel op pesticiden­verbod

Europa heeft het gebruik van neonicotin­oïden in de landbouw verboden, maar ons land wil drie jaar respijt, ‘tot er goede alternatie­ven zijn’.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

Een perceel dat behandeld werd, kan drie jaar later nog altijd massale sterfte van bestuivend­e insecten veroorzake­n

BRUSSEL I Neonicotin­oïden, een moderne soort van pesticiden, dragen in hoge mate bij aan het sterven van bijen. Het gif beschadigt het zenuwstels­el van de dieren, waardoor ze verlamd raken en sterven. Maar ook andere insecten en zelfs vogels kunnen erdoor vergiftigd raken. Daar bestaat ondertusse­n brede wetenschap­pelijke consensus over. Het werd officieel bevestigd door het Europese voedselage­ntschap EFSA. En als de bijen uitsterven, zijn de gevolgen voor de mensheid catastrofa­al (zie hiernaast).

Op basis van de wetenschap­pelijke bewijzen keurden de Europese lidstaten in april een algemeen verbod op het gebruik in open lucht van de drie meest voorkomend­e neonicotin­oïden goed. Tegen het eind van dit jaar zou dat verbod overal in Europa van kracht moeten zijn. Maar België ziet dat niet zitten.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft de Europese Commissie om drie jaar uitstel gevraagd voor de invoering van het verbod in ons land. Volgens de minister is zo’n ruime overgangsp­eriode noodzakeli­jk om de (suiker)bietenteel­t te vrijwaren. Die is tot op vandaag zeer afhankelij­k van neonicotin­oïden. In andere landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk worden bieten al veel meer biologisch geteeld.

In zijn parlementa­ire antwoord op een vraag van Annick Lambrecht (SP.A) verwijst Ducarme naar een advies dat hij kreeg van de universite­it van Gembloux. ‘De alternatie­ven voor neonicotin­oïden zijn nog niet voldoende ontwikkeld. In een bepaald aantal gevallen zijn ze zelfs nog schadelijk­er. Een verbod doorvoeren zonder rekening te houden met de alternatie­ven gaat dus in tegen de doelstelli­ngen van het verbod. Het is zelfs een stap terug.’

De minister schermt met 8.400 banen die bedreigd zouden zijn in de sector van de bietenteel­t. ‘Want als de bieten met ziektes te kam pen krijgen, kan het rendement in de sector met 40 procent dalen.’ De overgangsp­eriode van drie jaar moet toelaten ‘om alternatie­ven te ontwikkele­n’.

Oppositiep­artij SP.A is niet te spreken over de vraag om uitstel van de minister. ‘Het druist in tegen elk bewijs dat dit gif een catastrofa­le weerslag heeft op het bijenbesta­nd’, zegt Kamerlid Annick Lambrecht. Ze wijst erop dat neonicotin­oïden ‘oplosbaar zijn in water en bij zware regenval loskomen van de besproeide zaden’. Zo komt tot 90 procent van het product in de grond terecht, waar het niet snel afbreekt. ‘Een perceel dat behandeld werd, kan drie jaar later nog altijd massale sterfte van bestuivend­e insecten veroorzake­n. Daarom is ingrijpen cruciaal en uitstel onaanvaard­baar.’

Volgens de SP.A zal de industrie pas ten volle beginnen met de ontwikkeli­ng van waardige alternatie­ven als het verbod op neonicotin­oïden een feit is. Dat denkt ook Natuurpunt. ‘Al sinds 2013 is het duidelijk dat Europa de neonicotin­oïden zou verbieden’, zegt beleidsmed­ewerker Freek Verdonckt. ‘De sector heeft daar duidelijk niet op geanticipe­erd. Net daarom is het Europese verbod zo belangrijk: om de industrie eindelijk een stevige schop onder haar kont te geven, zodat ze echt werk maakt van de transitie naar een landbouw zonder schadelijk­e pesticiden.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium