De Standaard

De professor versus de hork

Memoires Ben Rhodes werkte acht jaar voor president Obama. In zijn herinnerin­gen beschrijft hij de hogere evenwichts­kunst die die baan vergt. FRANS VERHAGEN

-

In zijn herinnerin­gen aan de tijd dat hij voor de regeringOb­ama werkte, beschrijft adviseur Ben Rhodes wat hij hoorde toen hij de eerste keer meevloog met de Air Force One. ‘The president is at ten minutes.’ ‘The president is at five minutes.’ ‘The president is here.’ Er werd geen naam genoemd, maar het was onmiskenba­ar Barack Obama die de trap op rende. Dat beeld toont dat er zoiets is als het ambt, een haast onpersoonl­ijk ding, en een persoon die het ambt tijdelijk invult. Voor de institutie­s is er alleen de president, het maakt niet uit wie hij is.

Voor het ambt kun en moet je respect hebben. In een wereld waarin institutie­s de kwaliteit van onze rechtsstaa­t en democratie bepalen, is respect cruciaal. Met de persoon die het ambt vervult, is dat niet gegarandee­rd. Mijn jaren met Oba

ma, het boek van Ben Rhodes, laat zien hoezeer het ambt als instituut aan waarde won met een persoon zo integer, intelligen­t en verziend als Barack Obama. Impliciet realiseer je je wat we hebben verloren nu hetzelfde ambt wordt vervuld door een persoon die je kan kwalificer­en als een hork, nitwit en narcist. Dat die hork er ook nog op uit is de institutie­s onderuit te halen, maakt het lezen van dit mooie boek een licht vervreemde­nde ervaring.

Ben Rhodes (40) heeft de hele Obamaperio­de meegemaakt. Hij begon als schrijver van toespraken, werd de communicat­iebaas voor buitenland­se politiek maar bovenal een vertrouwel­ing van Obama. Dat hele proces volgen is al fascineren­d. Het is een zaak van hogere evenwichts­kunst. Ook al noemt Obama Rhodes ergens in zijn tweede termijn een vriend, toch blijft hun relatie profession­eel, hoe diep de gevoelens van waardering ook werden. Als Rhodes advies gaf – en dat gebeurde steeds meer – was het toch altijd ‘Sir’, hoe dicht ze ook bij elkaar stonden. Altijd was de president de eenzame beslisser, zoals toen Osama bin Laden kon worden uitgeschak­eld. Rhodes laat ook goed zien met hoeveel zaken tegelijker­tijd een president bezig is en waarom betrouwbar­e en vertrouwde assistente­n op een cruciaal terrein als buitenland­se politiek zo belangrijk zijn.

Ben Rhodes volgde een opleiding creatief schrijven – goed voor menige grap van Fox News en van critici die in de loop der jaren zagen hoe belangrijk zijn rol was geworden. Meer dan zijn opleiding straalt zijn intelligen­tie uit deze pagina’s en, ja, het is ook een uitzonderl­ijk goed geschreven boek, beter dan de meeste herinnerin­gen aan een presidents­chap. En stukken beter dan een boek als Vuur en

woede van journalist Michael Wolff, een catalogus van roddels over Trump, gezien van buitenaf. Dit is een boek van binnenuit.

Mooi valt te volgen hoe Obama aan zelfvertro­uwen, inzicht en vaardighei­d wint. De man zat altijd goed in zijn vel, vond het niet nodig zichzelf te bewijzen of door middel van bombastisc­he nonsens te laten zien dat hij meetelde. Ja, Obama was cerebraal, een professor die graag alle kanten van een onderwerp bekeek voordat hij een weloverwog­en beslissing nam. Niets mis mee, zou je zeggen anno 2018. Hij trok zich weinig aan van critici. Die vonden hem te traag, te bedachtzaa­m, maar als hij snel gehandeld had, zouden ze hem ondoordach­t en schietend uit de heup gevonden hebben.

Ook zichtbaar worden de successen van Obama op buitenland­s gebied; dit boek gaat niet over de economisch­e crisis of de permanente oorlog die de Republikei­nen tegen de eerste zwarte president voerden. Obama maakte een einde aan de oorlog in Irak, hij sloeg het pad in van wapenbehee­rsing. Hij weekte Amerika los van de obsessie met het MiddenOost­en en de aanvechtin­g om overal en altijd aanwezig te zijn. En passant stortte de Israëlisch­e premier Nethanyahu zich in de Amerikaans­e politiek door de Republikei

De regeringTr­ump erkende impliciet Obama’s successen door het onderuitha­len ervan als belangrijk­ste doelstelli­ng te nemen

‘Mijn jaren met Obama’ laat mooi zien hoe belangrijk het instituut van het presidents­chap is, maar nog meer hoe cruciaal het karakter van de persoon is die het ambt bekleedt

nen te gebruiken voor zijn eigen doeleinden en in 2012 campagne te voeren voor Mitt Romney.

Bommetjes

Obama slaagde er niet alleen in om Nethanyahu’s poging te blokkeren om via de VS Iran aan te vallen, maar zelfs een historisch­e afspraak met het land te maken. De voorbereid­ingen, de duur, de complexite­it en het diplomatie­ke proces tonen nog eens hoe roekeloos en onzinnig Trumps overhaaste top met Kim was. Hetzelfde geldt voor de opheffing van Amerika’s onzinnige isolement van Cuba. Rhodes beschrijft mooi hoe Obama op de begrafenis van Nelson Mandela de hand schudde van Raúl Castro, tot ergernis van de Republikei­nen. Kwestie van fatsoen, zei Obama, maar ook een erkenning dat wat apartheid betreft Cuba aan de goede kant stond en Amerika niet. Nee, hij kon de oorlog in Afghanista­n niet beëindigen. Hij kon de schandvlek op Amerika’s blazoen, Guantanamo, niet wegpoetsen omdat het Congres te laf was actie te ondernemen. Hij kon het conflict in Syrië niet voorkomen, al zorgde hij ervoor dat Amerika niet opnieuw in een hopeloze grondoorlo­g verzeilde. Zijn betreurde red line en de verwijderi­ng van een deel van de chemische wapens in Syrië hebben meer veranderd dan de paar bommetjes die Trump vorig jaar gooide.

Obama was zich bewust van de veranderen­de rol van Amerika. Na de economisch­e crisis en na de desastreuz­e oorlog in Irak, was er verlies aan gezag. De opkomst van China was de aanleiding voor de ‘pivot to Asia’ en het verreikend­e Trans Pacific Pact met twaalf landen rond de Stille Oceaan. Obama onderkende dat Amerika nog steeds multilater­ale verbanden nodig heeft om zijn belangen te behartigen. Iran. Cuba. Voor de Republikei­nen, die obstructie pleegden op elk terrein, waren het allemaal tekenen van zwakte.

‘Don’t do stupid things’ werd gebrandmer­kt als Obama’s slogan. Gegeven de erfenis van de BushCheney­bende was dat niet het slechtste uitgangspu­nt. De regeringTr­ump erkende impliciet Obama’s successen door het onderuitha­len ervan als belangrijk­ste doelstelli­ng te nemen. Dat dit voor een belangrijk deel is gelukt dankt Trump aan een ruggengraa­tloze Republikei­nse Partij en aan de inherente kwetsbaarh­eid van de internatio­nale orde. ‘We’re America, bitch!’ schijnt nu de vlag te zijn waaronder de VS werkt.

Zigzag

Mijn jaren met Obama laat zien hoe belangrijk het instituut van het presidents­chap is, maar nog meer hoe cruciaal het karakter van de persoon is die het ambt bekleedt. Of de institutie­s veilig zijn is een vraag die onder Barack Obama nooit opkwam. Dat we ons daar nu wel zorgen over maken, vertelt alles wat we over Donald Trump moeten weten. Dit boek toont hoe het ambt idealiter wordt uitgeoefen­d. Je hoeft het niet met alle beslissing­en eens te zijn om je te realiseren dat het presidents­chap van Barack Obama voorbeeldi­g was, dat het zowel dat van zijn recente voorganger­s als dat van zijn opvolger te kijk zet. Amerika had geluk met een president van dergelijke kwaliteit. Het is een ongeluk dat het dat onvoldoend­e beseft.

‘What if we were wrong?’ was de eerlijke vraag die Obama zichzelf na de verkiezing­en van 2016 stelde. Had hij te ver doorgeduwd? Voelen mensen zich veiliger als ze zich kunnen terugtrekk­en in hun eigen bubbel? Rhodes probeerde hem op te vrolijken. ‘Progress doesn’t move in a straight line’, zei hij tegen Obama, die erkende dat de geschieden­is ‘zigs and zags’. ‘Wat als we het verkeerd hebben’ is een vraag die in de regeringTr­ump nooit wordt gesteld, sterker, die als hoogverraa­d beschouwd zou worden. Als de institutie­s overleven is het hopelijk een vraag die de Amerikaans­e kiezer zich zal stellen.

Maakt het wat uit wie het ambt vervult? Dat is misschien het enige heilzame wat we van de Trumpjaren kunnen leren: nou en of het ertoe doet.

 ?? © Pete Souza/belgaimage ?? ¨¨¨¨¨ Mijn jaren met Obama. Achter de schermen van een presidents­chap. Vertaald door Pon Ruiter, Aad Janssen en Ineke van den Elskamp, De Bezige Bij, 528 blz., 24,99 €. Oorspronke­lijke titel: ‘The world as it is. A memoir of the Obama White House’. Adviseur Ben Rhodes naast president Barack Obama op de Air Force One op 11 september 2011: vrienden.
© Pete Souza/belgaimage ¨¨¨¨¨ Mijn jaren met Obama. Achter de schermen van een presidents­chap. Vertaald door Pon Ruiter, Aad Janssen en Ineke van den Elskamp, De Bezige Bij, 528 blz., 24,99 €. Oorspronke­lijke titel: ‘The world as it is. A memoir of the Obama White House’. Adviseur Ben Rhodes naast president Barack Obama op de Air Force One op 11 september 2011: vrienden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium