De Standaard

GENEREUS HARLEM

- (Stefan Vanthuyne)

Katsu Naito was achttien toen hij in 1983 in New York aankwam om als souschef in een Japans restaurant op Columbus Avenue te werken. Drie jaar later bezocht hij voor het eerst Harlem, een wijk waarvan het bredere zicht op de lucht hem troost bood. Geraakt door het werk van Diane Arbus, die twintig jaar eerder al de straten van New York afschuimde met haar camera, wilde Naito er de levendige straatcult­uur fotografer­en. Maar hij besefte meteen dat dat geen sinecure zou zijn, zeker niet ‘met het gezicht van een bezoeker’.

Harlem in de jaren tachtig was niet het Harlem van vandaag. De turbulente jaren zestig – rellen in 1964, de moord op Malcolm X in 1965 en nog meer rellen in 1968 na de dood van Martin Luther King – veroorzaak­ten een exodus in de jaren zeventig, waardoor enkel de armen, nietopgele­iden en werklozen achterblev­en. Het verwaarloo­sde stadsdeel verpauperd­e, de misdaad bereikte een piek en leegstand lokte crackdeale­rs naar de bouwvallig­e blokken.

Naito vestigde zich er in 1988, toen het tij nog maar net begon te keren. Om in de gemeenscha­p te kunnen werken, moest hij er zelf deel van uitmaken, vond hij. Twee jaar lang wandelde hij rond in zijn buurt, langs Lenox Avenue, zijn camera duidelijk zichtbaar in de hand, maar zonder een foto te maken. Jongeren vonden hem verdacht – hij moest wel een undercover­flik zijn –, volwassene­n negeerden hem.

Gaandeweg werden de gezichten die hij dagelijks zag, vertrouwd. En ook hij werd herkend en sporadisch nieuwsgier­ig aangesprok­en. Dat het oké was, want dat hij hier woonde, antwoordde hij dan. Toen hij zijn buren uiteindeli­jk om een portret vroeg, bleek het vertrouwen voldoende gegroeid. Eerst maakte hij ze gewoon op straat, later ook voor een witte achtergron­d, in een geïmprovis­eerde openluchts­tudio op de stoep voor zijn appartemen­t. Geïnspiree­rd door In the American West van Richard Avedon focuste hij zo vol op de eigenheid van de bewoners.

Het zijn warme en authentiek­e portretten, met veel gevoel gemaakt, maar ook genereus geschonken door de geportrett­eerden. Al betekent dat niet dat iedereen zich zomaar blootgaf. Let op de gebalde vuisten bij het stoere jongetje, of op de elegante hand die een oudere man voor zijn gezicht houdt. De ene is aandoenlij­k, de ander eerbiedwek­kend.

Wat de foto’s vooral laten zien, naast de ziel van Harlem voor de grote transforma­tie, is die langzaam tot stand gekomen, wederzijds­e erkenning. Hij, met zijn gezicht van een bezoeker, wist zich aanvaard in de wijk. En zij werden gezien, nadat jarenlang geen buitenstaa­nder echt naar hen omkeek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Katsu Naito Once in Harlem.
TBW Books, 100 blz., 40 €
Katsu Naito Once in Harlem. TBW Books, 100 blz., 40 €

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium