De Standaard

Op reis door een bang land

- PETER JACOBS

Reisverhaa­l De N7 van Parijs naar Menton is niet alleen de nostalgisc­he route des vacances, maar ook een doorsnede van Frankrijk. Een Nederlands en een Frans journalist reden de duizend kilometer naar de Côte d’Azur, ieder op zijn manier. Slow travel met actualitei­tswaarde.

Peter Giesen, een Nederlande­r die voor de Volkskrant werkt, vatte in 2014 het idee op de

Route Nationale 7 door Frankrijk te volgen, de legendaris­che route des

vacances of route du soleil die onze ouders en grootouder­s namen om van Parijs naar de Provence en de Côte d’Azur te rijden voor er sprake was van snelwegen, lowcostvlu­chten en tgv’s. Het zou een nostalgisc­h verhaal worden: terug naar de hoogdagen van de auto en de congé payé als symbolen van vrijheid en welstand. Giesen zou daarmee inpikken op een trend: de N7 kent sinds een tiental jaar een revival, die ook in België, en zelfs in Nederland en Duitsland aanslaat. De N7 is een must geworden voor bestuurder­s van oldtimers en andere beoefenaar­s van originele slow travel.

Giesens plan werd doorkruist door de actualitei­t. Er bleken voor een correspond­ent in Frankrijk dwingender en dringender zaken te zijn: de onrust in de banlieues, de aanslagen van IS, de opkomst van Marine Le Pen, de verkiezing van Emmanuel Macron, stakingen en betogingen, de migrantenc­risis. Maar al die ontwikkeli­ngen blijken op de een of de andere manier wel in verband te brengen met de vakantiero­ute van ongeveer 1.000 kilometer. Zo is terrorist Amedy Coulibaly opgegroeid in Grigny, in een achtergest­elde wijk bij de N7. Zo wordt de folklorist­ische grensoverg­ang op de N7 in Menton, waar Louis de Funès en Bourvil in de film Le corniaud van 1965 nog fratsen uithaalden, overspoeld door vluchtelin­gen en asielzoeke­rs. Giesen zou dan maar via de N7 het portret van ‘een schitteren­d bang land’ schetsen.

Peter Giesen haalt inderdaad het nieuws binnen in zijn Retour de

France, maar vergeet gelukkig het vakantiege­voel niet. Om steeds weer de reis te reanimeren zapt hij van historisch­e analyses en actuele bedenkinge­n zo nu en dan naar het verhaal van de route. De legendaris­che foto die Robert Doisneau van een file in een Provençaal­s dorp in de jaren 50 maakte en het chanson over de N7 dat Charles Trenet in dezelfde periode schreef, krijgen een plaats naast de blijvende invloed van de hofcultuur, de driesterre­ngastronom­ie, de teloorgang van het platteland, de opkomst van steden als Lyon. Steeds weer probeert Giesen een thema aan een plek op de N7 te verbinden. De opgebaarde ‘mummie’ van Bernadette Soubirous in Nevers, bijvoorbee­ld, leidt hem naar de impact van het katholicis­me op de Franse samenlevin­g en politiek.

Een journalist van het Franse blad Le Point, Clément Pétreault, had hetzelfde idee. Hij huurt een kampeerwag­en en rijdt de route in tegengeste­lde richting, van Menton naar Parijs. In Nationale 7. Voyage

dans une France oubliée vertelt hij fragmentar­isch zijn beleveniss­en. Hij laat alles op zich afkomen en probeert dan te duiden. Hij ontmoet mensen en laat ze aan het woord over hun besognes, hun ideeën, hun beeld van Frankrijk. Zijn gesprekspa­rtners zijn divers: een Belgische jongeman die concierge is in een Belgisch vakantiedo­rp bij Vidauban, een wijnmagnaa­t in Tainl’Hermitage, een kasteelhee­r die koste wat het kost het familiale erfgoed in ere houdt, een seksshopui­tbaatster, de routiers in de relais, burgers die gezamenlij­k hun wijk bewaken, lokale politici van het FN, de PS, zelfs de communisti­sche partij. Pétreaults reporta

gestijl is een stuk persoonlij­ker dan die van Giesens en hij voelt zich minder verplicht diep in te gaan op de geschieden­is.

De boeken overlappen natuurlijk. Ook op de N7 is een ontmoeting met Napoleon onvermijde­lijk. Beiden bezoeken Le Corbusiers betonnen klooster voor de dominicane­n. Beiden nuttigen een maaltijd in een sterrenres­taurant – Pétreault kiest voor de legendaris­che chef Michel Troisgros nabij Roanne; Giesen gaat voor een ster minder in La Pyramide in Vienne. Beiden kunnen niet voorbij aan het verval langs de N7, waar vrachtverv­oer, rotondes en Las Vegasachti­ge shoppingce­nters nu de toon zetten. Vele dorpen langs de weg zijn op sterven na dood – de route des vacances is allang niet meer in trek en de recente omlegging van de N7 rond de woonkernen heeft misschien verkeersve­iligheid gebracht, maar geen welvaart. Integendee­l.

Deze boeken zijn de ideale lectuur voor wie zijn vakantie in Frankrijk wat wil stofferen. Het enige mankement aan Pétreaults werk is de gedateerdh­eid: hij sloot zijn verhaal af net voor de verkiezing van Macron, terwijl dat toch een keerpunt voor Frankrijk kan zijn, zo onthoud je uit Giesens diepgaande­r boek. Maar wat je vooral van de lectuur van beide verhalen opsteekt, is dat de Nationale 7 een ideale kapstok is – de weg is letterlijk een doorsnede van Frankrijk.

De N7 is een must geworden voor bestuurder­s van oldtimers en andere beoefenaar­s van originele slow travel

 ?? © rr ?? De Nationale 7: ook populair in het ansichtkaa­rtenrek.
© rr De Nationale 7: ook populair in het ansichtkaa­rtenrek.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium