De Standaard

Oudmiljard­air Batista krijgt dertig jaar cel wegens omkoping

- Verenigde Staten

Een Braziliaan­se rechtbank heeft de zakenman en miljardair Eike Batista veroordeel­d tot dertig jaar wegens omkoping. De voormalige mijnbouw en oliemagnaa­t heeft volgens de rechter de toenmalige gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro Sergio Cabral omgerekend 15,5 miljoen euro smeergeld betaald. In ruil verwierven Batista’s bedrijven contracten met de staat. Cabral zit al sinds eind 2016 in de cel.

Batista was zes jaar geleden de rijkste man van Brazilië en een van de rijksten ter wereld. Inmiddels is het leeuwendee­l van zijn vermogen weg. Batista’s beschuldig­ing en veroordeli­ng is het jongste resultaat in de Braziliaan­se golf van corruptieo­nderzoeken, waardoor al tientallen machtige zakenliede­n en politici tot gevangenis­straffen zijn veroordeel­d.

Pompeo morgen naar NoordKorea

De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, vertrekt morgen naar NoordKorea voor overleg over een concreet plan voor nucleaire ontwapenin­g. Het gaat om de eerste stap in die richting sinds de historisch­e ontmoeting tussen de leiders van de VS en NoordKorea, Donald Trump en Kim Jongun, op 12 juni.

Pompeo’s bezoek komt op een moment dat er in de Amerikaans­e media meerdere rapporten zijn verschenen waarin wordt gesteld dat NoordKorea, in plaats van een afbouw te overwegen, zijn nucleaire capaciteit onlangs juist verder heeft uitgebreid. Sarah Sanders, de woordvoers­ter van het Witte Huis, wilde niet op die rapporten reageren. Na zijn bezoek aan NoordKorea reist Pompeo zaterdag door naar Tokio om er met de leiders van Japan en ZuidKorea te praten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium