De Standaard

DE LEVENDEN ZIJN VERVELENDE­R DAN DE DODEN

- KAREL VERHOEVEN

Elke migrant die Europa niet bereikt, is winst. Hoe we dat voor elkaar krijgen, is bijzaak. Ook de mainstream politieke partijen in Europa zijn er de voorbije weken zo over gaan denken. Opgejaagd als ze zich voelen door populistis­che en extreme partijen die almaar vaker in hun regeringen zitten.

Die politieke aardversch­uiving heeft meteen effect op het terrein, blijkt nu het theatrale politieke drama in Duitsland en de EU even luwt. Hulp aan migranten is zo verdacht gemaakt dat verdrinken op de Middelland­se Zee meer norm dan uitzonderi­ng wordt. Helemaal eng is dat de rechtse populisten in Italië en elders dat massale sterven hoogstens als een jammerlijk neveneffec­t van hun kordate politiek zullen beschouwen. Wie durft nog frontaal tegen hen in te gaan?

Sinds Matteo Salvini, de radicale Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, de Aquarius verbood om aan te meren in Italiaanse havens, zijn vijfhonder­d mensen verdronken tussen Italië en Libië. Artsen Zonder Grenzen spreekt van de criminalis­ering van de ngo’s. Dat is niet overdreven. Politici zoals Theo Francken betichtten de ngo’s eerder van mensensmok­kel. Vervolgens werden hun schepen in de Italiaanse en Maltese havens geweigerd, waardoor ze duizenden kilometers moesten uitwijken. Nu worden ze aan de ketting gelegd en houdt Malta ook een verkenning­svliegtuig­je aan de grond.

De ngo’s brachten tot 40 procent van de geredde vluchtelin­gen aan boord in Italië. Hen het werken verhindere­n betekent meer mensen die verdrinken. Politiek is dat niet eens zo hinderlijk. De nieuwe consensus luidt dat Europa onaantrekk­elijker moet worden voor migranten. Dat is aardig aan het lukken. In 2015 stierven 3.771 mensen voor een miljoen oversteken­de migranten. Dit jaar stierven er 1.355 voor 46.320 oversteken­de migranten.

Het liefst heeft Europa er niets meer mee te maken, met levende of dode migranten. Patrouille­ren besteedt het graag uit aan derden. Libië haalt sinds kort de meerderhei­d van de bootjes terug naar de Afrikaanse kust. Het is een officieuze voorafname op het vage compromis dat Europa met zichzelf heeft gesloten en waarvoor het nu partners moet zoeken. Tot het die vindt en in Libië of elders ontschepin­gsplatform­en kan bouwen, komt het erop aan de ogen te sluiten voor wat daar gebeurt. Dat zal wel lukken zolang de stop in Libië werkt – met amper 16.700 migranten die dit jaar in Italië aan wal gingen, is dat het geval. Zo kan de ‘vluchtelin­gencrisis’ in Europa ontaarden in het gevoel dat elke levende migrant vervelende­r is dan een dode. Akelig wordt het.

Sterven als jammerlijk neveneffec­t van kordate politiek

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium