De Standaard

‘Een verfoeilij­ke en walgelijke daad’

Een moslima werd maandag aangevalle­n door twee mannen. Ze rukten haar hoofddoek af, trokken haar kleren uit en verwondden haar. ‘De grenzen van racistisch geweld schuiven op’, zegt Unia.

- De vrouw vluchtte een steegje in, maar werd achtervolg­d. VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

BRUSSEL I ‘Wat maandag gebeurd is, is een verfoeilij­ke en walgelijke daad’, zegt Philippe Tison (PS), de burgemeest­er van Anderlues, een gemeente bij Charleroi. Rond halfelf, maandagavo­nd, vielen twee mannen er op straat een 19jarige moslima lastig.

De jonge vrouw vluchtte een steegje in, maar werd achtervolg­d. De vrouw verklaarde aan de politie dat ze op de grond gegooid werd en uitgeschol­den voor ‘sale Arabe’. Vervolgens zouden haar aanvallers haar hoofddoek hebben afgerukt en haar bovenklere­n uitgetrokk­en.

Het parket van Charleroi kwalificee­rde de zaak als ‘racistisch en seksistisc­h geweld’. Het slachtoffe­r werd ook toegetakel­d met een scherp voorwerp. Ze raakte gewond in het gezicht, aan haar buik en romp. Volgens Franstalig­e media zou het om lichte verwonding­en gaan.

Vlakbij waren honderden inwoners van Anderlues in een sportcentr­um naar de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan aan het kijken. Mogelijk werden de aanvallers opgeschrik­t door het lawaai, waarna ze op de vlucht sloegen. De jonge vrouw kon daarop naar haar huisarts toe rennen.

Volgens de overbuurvr­ouw was ze in shock. ‘We konden haar amper verstaan. Ze was in shock door wat ze had meegemaakt’, vertelt de vrouw. Het slachtoffe­r zou verklaard hebben dat twee voetbal supporters haar aanvielen, maar het parket wilde die informatie gisteren niet bevestigen.

’Mijn zusje is in shock’

De lokale politie van BincheAnde­rlues onderzoekt de zaak. De oudere broer van het slachtoffe­r reageerde gisteren kort op RTL. ‘We hebben geen woorden voor wat hier gebeurd is’, zei hij. ‘Mijn zusje is in shock. Ze is bang om naar buiten te gaan.’

Het meisje kreeg heel wat steunbetui­gingen uit het dorp. De burgemeest­er riep via Facebook op tot samenhorig­heid. ‘Op een moment dat we trots zijn op onze Rode Duivels, mogen we niet vergeten dat we een open en tolerant land zijn. Onze doelpunten­makers op dit WK zijn nota bene van een andere origine (maandag zorgden Marouane Fellaini en Nacer Chadli, twee Marokkaans­e Belgen, voor de comeback tegen Japan, red). Ze zijn de ziel van ons land, maar ook van dit dorp.’

Volgens Unia is het moeilijk te zeggen of racistisch geweld toeneemt. ‘Maar het staat vast dat de grenzen opschuiven’, zegt woordvoerd­er Bram Sebrechts. ‘Als vroeger een vrouw met een hoofddoek uitgeschol­den werd, horen we vandaag vaker dat haar hoofddoek afgerukt wordt. De terroristi­sche aanslagen in Frankrijk en België hebben voor een verharding gezorgd.’

BRAM SEBRECHTS Woordvoerd­er Unia

 ?? © rtbf ??
© rtbf

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium