De Standaard

Half dagje thuis voor de kinderen? Dat kan

Binnenkort kunnen ouders een halve dag ouderschap­sverlof nemen, dankzij een akkoord waarbij elke partij een paar van haar dada’s binnenhaal­t. Halve dagen ouderschap­sverlof (CD&V kostprijs euro) Flexibele opname thematisch verlof (NVA/CD&V kostprijs

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I ‘Voilà, wij hebben ons zomerakkoo­rd. Ik hoop dat het inspiratie kan leveren aan de federale regering’, zei Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD), de voorzitter van de Kamercommi­ssie Sociale Zaken trots. De meerderhei­dspartijen in de Kamer, aangevuld met CDH, bereikten gisteren een akkoord over zes wetsvoorst­ellen die al een hele tijd lagen te sudderen. Door een pakketje samen te stellen met een voorstel van elk van de regeringsp­artijen kon de deal beklonken worden. Van Quickenbor­ne doopte het akkoord de Flexibilit­eitsdeal, om toch een sausje van eenheid te kunnen gieten over het pakket. Want veel hebben een soepeler ouderschap­sverlof en ruimere zondagopen­ingen niet met elkaar gemeen.

Een grote horde was de budgettair­e limiet die de Kamerleden opgelegd kregen door de regering. Ze mochten samen niet meer dan tien miljoen euro uitgeven. En daarvan was al 2,5 miljoen euro opgesoupee­rd door vorige wetsvoorst­el len. Maar dankzij wat extra geld van staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA) en minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) –elk ongeveer vier miljoen euro– werd ook die horde genomen.

Vandaag is het enkel mogelijk om ouderschap­sverlof voltijds, halftijds of met een dag per week op te nemen. Daarnaast wordt nu een 1/10regeling ingevoerd, waarbij ouders bijvoorbee­ld een halve dag per week of om de twee weken een volledige dag ouderschap­sverlof kunnen nemen. Die soepelere regeling kan alleen na akkoord van de werkgever. Aan de voorwaarde­n voor ouderschap­sverlof verandert er voorlopig niets. Zo kan iemand die vandaag een contract heeft waarin hij negen tiende werkt, niet zomaar overschake­len naar het nieuwe systeem. Hij of zij zal eerst een jaar voltijds moeten werken.

Wie vandaag bijvoorbee­ld halftijds ouderschap­sverlof neemt, moet dat elke week in hetzelfde ritme doen. Voortaan wordt het mogelijk om de ene week hele maal niet te werken en de andere voltijds. Handig voor gescheiden ouders, die cooudersch­ap hebben. Het wordt bijvoorbee­ld ook mogelijk om verlof voor medische bijstand per week op te nemen. Vandaag bedraagt de minimumduu­r 1 maand. Ook hier is opnieuw de toestemmin­g van de werkgever vereist.

Pleeg en adoptieoud­ers krijgen nu heel weinig zorgverlof bij de komst van een kind, in vergelijki­ng met natuurlijk­e ouders. De moeder heeft dan recht op 15 weken moederscha­psrust, de vader op twee weken geboorteve­rlof. Wie een kind adopteert van jonger dan drie jaar, krijgt slechts zes weken. En de adoptie van een kind ouder dan acht jaar levert helemaal geen adoptiever­lof meer op. Elk van beide pleeg of adoptieoud­ers heeft voortaan recht op zes weken. Dat is een eerste stap. Het is de bedoeling om ze om de twee jaar een week extra te geven, zodat ze in 2027 ook aan 17 weken komen. Personen met een beperking hebben recht op een integratie­tegemoetko­ming, maar naarmate het inkomen van de partner hoger is, wordt de uitkering verlaagd. Daardoor worden personen met een beperking ‘gestraft’ als ze gaan samenwonen. Als het jaarinkome­n van de partner minder dan 39.287 euro bedraagt, wordt daar voortaan geen rekening meer mee gehouden voor de berekening van de uitkering. Nu ligt de grens op 22.450 euro.

In toeristisc­he centra, zoals de kust en de Ardennen, mogen de winkels in principe alle zondagen open zijn, maar ze mogen slechts 43 dagen mensen tewerkstel­len. Die beperking wordt nu opgeheven. Werknemers zullen wel gegarandee­rd 13 vrije zondagen moeten hebben. De werkgever zal de zondagsdie­nsten dus moeten verdelen onder verschille­nde werknemers.

Een werkgever die een werknemer opleidt, heeft graag dat die bij hem aan de slag blijft. Vandaag kunnen werkgever en werknemers een scholingsb­eding afsluiten, waarbij de werknemer een deel van de opleiding moet terugbetal­en als hij opstapt. Zo’n beding kan vandaag alleen voor wie jaarlijks minstens 33.221 euro verdient. Die loondrempe­l verdwijnt voor opleidinge­n in knelpuntbe­roepen.

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium