De Standaard

Supermarkt­en willen af van wegwerppla­stic

- VAN ONZE PLASTIC TOM YSEBAERT

CORRESPOND­ENT

BRUSSEL I Lidl liet gisteren weten dat het al tegen eind volgend jaar de plastic wattenstaa­fjes, bestek en rietjes uit zijn rekken verbant. Het zijn niet toevallig de items waarop de Europese Commissie een verbod had aangekondi­gd tegen 2025.

‘Lidl nam de beslissing op internatio­naal groepsnive­au, niet alleen in België’, zegt chef duurzaamhe­id Philippe Weiler. ‘De impact zal dus groot zijn.’

Carrefour communicee­rde prompt dat het hetzelfde doet, begin 2019 al, en dat het zijn voorraad zelfs niet meer in de winkel zal leggen. De retailer mikt op rietjes van afbreekbaa­r bioplastic op basis van maïs, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve.

Colruyt meldt bij monde van Hanne Poppe dat het de alternatie­ven –en hun impact– onderzoekt. In augustus zouden er papieren rietjes in de rayons moeten liggen. ‘Sommige zaken zijn nog onduidelij­k. Zullen papieren bekers met een plastic laagje wel nog mogen?’

Delhaize probeert herbruikba­re aluminium rietjes uit. ‘We wachten de regelgevin­g niet af’, zegt woordvoerd­er Roel De Kelver.

Plastic tasjes

Lidl verkoopt na de zomer ook geen plastic draagtasje­s meer aan de kassa. Dat zal 200 ton plastic uitsparen. ‘Maar het kost ons ook honderddui­zenden euro’s,’ aldus Weiler. Door de bananen niet langer in plastic te wikkelen, doet de retailer het met 5 ton kunststof minder.

Concurrent Delhaize vervangt de plastic zakjes aan groente en fruit door papieren of katoenen

alternatie­ven. ‘Deze maatregel heeft een serieus effect’, zegt Roel De Kelver. ‘Meer nog dan de wattenstaa­fjes. Het gaat om 80 miljoen zakjes per jaar. De alternatie­ven zijn duurder, maar dat prijsversc­hil rekenen wij niet door aan de klant.’ Colruyt heeft voor zijn Bonibioban­anen het plastic zakje door een strip vervangen en doet het zo met 8,5 ton minder.

De beslissing van Lidl sluit aan bij hun doelstelli­ng om tegen 2025 het gebruik van plastic verpakking­en met een vijfde te vermindere­n. ‘Negentig procent van ons assortimen­t bestaat uit huismerken, dus daar hebben we grip op’, zegt Weiler. ‘Tegen 2025 moet ook alles recycleerb­aar zijn. Dat is vandaag nog lang niet zo. De zwarte schaaltjes waarin het vlees verkocht wordt moeten eruit, net als de petflessen met een hoesje rond. Dat is een ramp voor de sorteermac­hines. Ook daar willen we van af.’

Eigen potjes mee

Tegen datzelfde jaar 2025 plant concurrent Carrefour om de producten van zijn eigen merken in recycleerb­aar of gerecyclee­rd materiaal te verpakken. Sinds vorig jaar mogen de klanten hun vlees of kaas in van thuis meegebrach­te potjes stoppen, zegt Baptiste van Outryve. ‘Dat is klein begonnen, maar het gebeurt steeds vaker.’

Zoals bekend, blijven de supermarkt­en gekant tegen statiegeld als middel om plastic flessen in te zamelen en het zwerfvuil te vermindere­n.

PHILIPPE WEILER Chef duurzaamhe­id Lidl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium