De Standaard

Sánchez toont goodwill

De Spaanse premier Sánchez ontmoet maandag de Catalaanse ministerpr­esident, maar zonder beloften.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ onderweg van Madrid naar Barcelona

BRUSSEL I Verwelkomd met gele onafhankel­ijkheidsli­nten en slogans langs en op de weg zijn zes van de negen Catalaanse gevangenen overgebrac­ht van Madrid naar Barcelona. De zes politici, onder wie de afgezette viceminist­erpresiden­t Oriol Junqueras, zijn vorig jaar in oktober en november gearrestee­rd. Ze worden verdacht van rebellie naar aanleiding van het referendum over Catalaanse onafhankel­ijkheid. Ze zaten sindsdien in voorhechte­nis in Madrid, op zo’n achthonder­d kilometer van huis. Hun zaak wordt behandeld door de Audiencia Nacional en die zetelt in de hoofdstad.

Krediet kopen

Normaal hadden de gevangenen in Madrid moeten blijven tot na hun proces, dat waarschijn­lijk niet voor 2019 zal beginnen.

Nu blijkt dat het mogelijk is dat ze in detentiece­ntra dichter bij huis verblijven. Je moet geen glazen bol hebben om daar de hand van de nieuwe socialisti­sche regering in te zien. Premier Pedro Sánchez verwees naar de strafwet, die stelt dat gedetineer­den moeten worden vastgehoud­en op de plek waar hun wortels liggen en waar hun familie woont. Hij vond dat het tijd werd dat de toestand ‘genormalis­eerd’ werd.

Sánchez koopt op die manier krediet bij de onafhankel­ijkheidsge­zinde Catalanen. Binnenkort, op 9 juli, ontvangt hij de Catalaanse ministerpr­esident Quim Torra voor het eerst. De overbrengi­ng van de Catalaanse gevangenen is een mooie opener voor die ontmoeting.

Het moet aanstaande maandag een gesprek zonder taboes worden, liet de Spaanse vicepremie­r Carmen Calvo weten. Er zal openlijk gepraat kunnen worden over een referendum over zelfbeschi­kking of onafhankel­ijkheid, maar de Catalanen moeten wel in het achterhoof­d houden dat de Spaanse regering hen niet het recht op zelfbeschi­kking geeft. ‘Dat staat in geen enkele grondwet ter wereld.’

Egelstelli­ng

Met de komst van een nieuwe regering in Spanje lijkt een einde gekomen aan de egelstelli­ng waarin Madrid en Barcelona zich hadden gemanoeuvr­eerd. Waar zijn voorganger, de christende­mocraat Mariano Rajoy, zich alleen liet leiden door de strikte interpreta­tie van de wet, toont Sánchez begrip voor de wensen van de independen­tistas. Zijn regering heeft al aangekondi­gd dat zij wil meewerken aan een grondwetsw­ijziging waarin het statuut en de

De vraag is of Quim Torra aanvaardt dat hij genoegen moet nemen met een Catalonië dat bij Spanje blijft

bevoegdhed­en van de regio’s opnieuw zouden worden gedefiniee­rd.

Tot afschuw van de unionistis­che partijen Partido Popular en Ciudadanos waagt de nieuwe Spaanse regering zich zeer ver om een akkoord met de separatist­en te bereiken.

De vraag is of Quim Torra, een separatist van de harde lijn, zal aanvaarden dat hij genoegen moet nemen met een Catalonië dat bij Spanje blijft.

In een eerste reactie zei de Catalaanse regering dat de transfer van de Catalaanse politici geen politieke toegift is, maar een wettelijke regeling. Voor de tribune spelen de Catalaanse separatist­en het spel alvast nog even hard als vroeger.

 ??  ??
 ?? © Josep Lago/afp ?? Steun voor de Catalaanse gevangenen.
© Josep Lago/afp Steun voor de Catalaanse gevangenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium