De Standaard

Skripal-bis met onschuldig­en?

Is een Engels koppel met dezelfde vergiftigi­ngsverschi­jnselen als de Skripals het slachtoffe­r van een late besmetting?

- (belga, rtr, red)

SALISBURY I Zaterdagoc­htend troffen de hulpdienst­en Dawn Sturgess (44) in haar huis in Amesbury aan ‘met het schuim op de mond’. Later die dag moesten ze terugkeren voor haar man Charlie Rowley (45), die ook ziek was geworden. De man hallucinee­rde en sloeg wartaal uit. Aanvankeli­jk ging de politie uit van een overdosis, maar de symptomen waren zo gelijkend op die van de zaakSkripa­l dat de antiterreu­rpolitie erbij werd gehaald. De Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden in maart in Salisbury het slachtoffe­r van een zenuwgasaa­nslag.

Het echtpaar bleek enkele uren voor hun ‘zombieacht­ige’ instorting een park bezocht te hebben in Salisbury, op 11 kilometer van hun woonplaats, waar ze ‘een object’ aangeraakt hadden.

Het koppel heeft geen connecties met Rusland of veiligheid­sdiensten. Hun toestand wordt ‘kritisch’ genoemd. Ze worden verpleegd in hetzelfde ziekenhuis waar de Skripals belandden.

Cordon sanitaire

Commissari­s Paul Mills van de politie van Wiltshire sprak van een ‘ernstig incident’. Rond ten minste vijf verschille­nde plaatsen werd meteen een cordon sanitaire gelegd, waaronder de Queen Elizabeth Gardens in Salisbury, een apotheek en een kerk in Amesbury bezocht door het koppel.

Het is de politie nog niet duidelijk of er een misdaad is gepleegd. Ze zegt alle mogelijke pistes open te houden.

Diplomatie­ke crisis

De vroegere Russische dubbelspio­n Sergej Skripal werd op 4 maart samen met zijn dochter Joelia na een etentje bewusteloo­s aangetroff­en op een bank in Salisbury. Uit onderzoek bleek dat ze vergiftigd waren met een kleine hoeveelhei­d van het dodelijke zenuwgas novitsjok. De Britse autoriteit­en stelden Rusland verantwoor­delijk voor de aanval.

Echtpaar had park bezocht in Salisbury, waar Skripals vergiftigd werden

De Skripalaff­aire veroorzaak­te een ernstige diplomatie­ke crisis tussen het Westen en Rusland: verschille­nde Russische diplomaten in Europa, maar ook onder meer in de Verenigde Staten, Canada en Australië, werden het land uitgezet, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatie­k personeel.

Joelia Skripal mocht op 10 april het ziekenhuis verlaten. Haar vader werd uiteindeli­jk op 18 mei naar huis gezonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium