De Standaard

Lega moet 49 miljoen euro privé gebruikt publiek geld terugbetal­en

-

BRUSSEL I In Italië heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat er beslag mag worden gelegd op alle rekeningen en deposito’s van de Lega, tot 49 miljoen euro.

Het arrest volgt op de veroordeli­ng van Umberto Bossi, de oprichter en de historisch­e leider van de separatist­ische partij Lega Nord. Samen met zijn zoon en de voormalige penningmee­ster hadden ze zich onrechtmat­ig publieke middelen toegeëigen­d. Het geld werd vooral voor privézaken van Bossi en zijn familie gebruikt.

‘Politiek arrest’

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft nu geoordeeld dat de Lega dat geld alsnog moet ophoesten. De nieuwe partijleid­ing zegt dat een stuk van het geld is uitgegeven en de rest er eenvoudigw­eg niet is. Maar volgens Cassatie mag beslag worden gelegd op alle rekeningen­courant, spaarboekj­es en deposito’s waarop geld staat dat naar de Lega kan worden teruggelei­d, tot het bedrag van 49 miljoen euro is teruggevor­derd.

Matteo Salvini, de nieuwe sterke man die na dit schandaal is aangetrede­n, spreekt van een ‘politiek arrest’. Salvini, vandaag vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken, zegt dat hij niet weet waar hij het geld zou moeten halen. ‘Ik kan misschien met een collectebu­s rondlopen? Dit is een politiek arrest, ze zoeken een manier om ons politiek buitenspel te zetten.’ (iro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium