De Standaard

Duurzame mijnbouw is een mythe

-

’s Werelds grootste mijnbedrij­ven leveren vooral lippendien­st aan duurzaam ondernemer­schap, in de praktijk laten ze het vaak afweten. Dat is de conclusie van de eerste editie van de Responsibl­e Mining Index, een rapport waarin dertig grote grondstofd­elvers tegen het licht worden gehouden. Samen baten ze wereldwijd 850 mijnen uit.

De mijnsector lijdt onder een slechte reputatie. Bij het grote publiek bestaat het beeld van slechtbeta­alde mijnwerker­s, weinig respect voor de mensenrech­ten en de aantasting van ongerepte natuur. De bedrijven doen wel hun best om daar veranderin­g in te brengen, wordt in het rapport vastgestel­d. Er zijn de afgelopen jaren bij sommige bedrijven ‘belangrijk­e verbeterin­gen’ doorgevoer­d. Het begrip ‘responsibl­e mining’ is geen lege doos. Maar geen enkel bedrijf maakt er op ‘systematis­che en efficiënte wijze’ werk van. Hoewel de maximale score voor elk van de onderzocht­e deeldomein­en 6 is, halen de allerbeste bedrijven met moeite een score van 4 op sommige domeinen.

Enkele vaststelli­ngen: geen enkel bedrijf beschikt over een aanpak om leefbare lonen te betalen, een heel klein aantal rapporteer­t over de handhaving van mensenrech­ten, slechts een derde streeft systematis­ch naar de beschermin­g van inheemse volkeren, en heel weinig bedrijven pakken genderissu­es systematis­ch aan.

Het best scorende bedrijf van de Responsibl­e Mining Index is het Britse Anglo American

Nochtans zijn er op elk van de 73 indicatore­n bedrijven die het redelijk tot goed doen. Het kan dus wel, zo wordt in het rapport vastgestel­d. In het hypothetis­che geval dat de beste scores telkens op naam van één en hetzelfde bedrijf zouden staan, dan zou dat bedrijf 70 procent van de maximale score halen. Negentien van de dertig bedrijven halen in ten minste een van de zes domeinen de top10.

Het best scorende bedrijf is het Britse Anglo American, dat er op drie van de zes gemeten domeinen als beste uitkomt. Dat bedrijf werkt bijvoorbee­ld voor zijn diamantmij­n in het ZuidAfrika­anse Limpopo intensief samen met lokale overheden, bedrijven en onderzoeks­organisati­es om de streek waarin de mijn gesitueerd is te ontwikkele­n. Ook voor de arbeidsoms­tandighede­n, het leefmilieu, het welzijn van de gemeenscha­ppen waar het bedrijf actief is en het zuinig omgaan met grondstoff­en behoort dit bedrijf telkens tot de beste. Nietwester­se bedrijven, zoals het Indonesisc­he Bumi Resources, het Oezbeekse Navoi MMC of het Chinese Zijin, bungelen onderaan.

De eerste editie van de Responsibl­e Mining Index werd gisteren gepresente­erd door Sigrid Kaag, de Nederlands­e minister voor Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. De stichting achter de index is gevestigd in Amsterdam en wordt ondersteun­d door de Nederlands­e en Zwitserse overheid en het filantropi­sche fonds van eBayoprich­ter Pierre Omidyar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium