De Standaard

Popsterren, topmusea: grote

- INGE SCHELSTRAE­TE

Beyoncé en Jay Z ft. het Louvre? Dat zijn twee grote merken die elkaar versterken. Het powerkoppe­l nam er zijn video voor ‘Apeshit’ op, het museum lokt hun fans nu met een parcours langs de werken uit de clip.

Twee weken nadat Beyoncé en Jay Z de video voor ‘Apeshit’ lanceerden, is hij al 57 miljoen keer bekeken op Youtube. Het is eens iets anders dan een les esthetica, want in de clip staan of dansen The Carters voor zeventien werken uit het Louvre. Het was dan ook wachten tot het museum er zelf een parcours van maakte. Wel, dat is nu beschikbaa­r in het Frans en het Engels.

Beyoncé en Jay Z hebben betaald om in het Louvre te mogen filmen; hoeveel is niet bekend. Maar nog belangrijk­er dan die vergoeding zijn de nieuwe bezoekers die de clip kan aantrekken. Het Louvre is het populairst­e museum van Europa: in 2017 kreeg het 8,1 miljoen bezoekers over de vloer. 70 procent kwam van buiten Frankrijk, 51 procent was jonger dan dertig. Maar de zoektocht naar nieuwe, liefst jonge bezoekers, stopt nooit. Dat ondervond het Louvre in 2016, toen er ‘maar’ 7,3 bezoekers over de vloer kwamen – in de nasleep van de terroristi­sche aanslagen.

Dan is het leuk als een popster je pr een zetje wil geven. Veel muzikanten zijn kunstfans, en het Louvre heeft de tijdgeest mee. Terwijl de rocksterre­n uit de sixties en seventies meer van moderne en hedendaags­e kunst hielden – David Bowie had werken van Marcel Duchamp, JeanMichel Basquiat en Damien Hirst in zijn collectie, Elton John onder meer Francis Bacon en David Hockney – kiezen de sterren uit r&b en hiphop volop voor klassieke, monumental­e kunst.

Will.i.am gebruikte het Louvre in 2015 al als decor voor de clip van ‘Smile Mona Lisa’. Nicole Scherzinge­r speelt de Mona Lisa, Will.i.am dook – mét pijpkraag – op in De astronoom van Johannes Vermeer en een zelfportre­t van Rembrandt. Hij kreeg een privérondl­eiding vooraf, die een filmpje van veertien minuten opleverde.

In het salon van Napoleon III, een pralinedoo­s vol kristallen luchters en bladgoud, grapt de gids dat het een beetje lijkt op de ‘crib’ van een hiphopper. ‘Nee man, wij leggen het goud op onze tanden’, antwoordt Will.i.am gevat. Het is nooit gemeten hoeveel popfans er dankzij Will.i.am konden meepraten over empire of barokstijl.

Jay Z en Beyoncé waren in 2014 Will.i.am kruipt in de huid van Napoleon (en op zijn paard).

al eens privé op bezoek in het Louvre. Misschien begonnen ze toen al met de research voor de clip, want die geeft een verfrissen­de kijk op kolonialis­me en de zwarte diaspora waarbij de uitleg van het parcours nogal didactisch en blank afsteekt. Zo vermeldt het museum nergens dat Théodore Géricault in Het vlot van de Medusa een verwijzing stak naar de slavenhand­el door een zwarte schip Surf 2 weken voor uw vertrek naar www.standaard.be/opreis en geef uw keuze door

breukeling centraal in zijn compositie te zetten. Of dat Joséphine, de vrouw van Napoleon, de dochter van een slavenhand­elaar was en Creoolse roots had, net als Beyoncé. Toch een gemiste kans om een jong, stedelijk publiek met gemengde roots binnen te trekken.

Keizerlijk­e allures

Niet alleen Beyoncé en Jay Z kozen voor een werk van de tien jaar geleden nog erg oubollig bevonden JacquesLou­is David. Will.i.am poseert in Davids Napoleon steekt de Alpen over bij de St. Bernardpas. Wie wil aantonen dat hij het helemaal gemaakt heeft, ja zelfs keizerlijk­e allures aanneemt, belandt snel bij de kleine Corsicaan en zijn hofschilde­r JacquesLou­is David.

Hiphopster­ren tonen graag dat

 ??  ??
 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium