De Standaard

Moet ik mijn groepsverz­ekering aangeven?

-

tingvoet hierdoor rond de 25 procent liggen of zelfs lager.

Obligaties die boven pari noteren, zijn fiscaal gezien minder interessan­t. Op de vervaldag krijgt u minder terug dan u ervoor hebt betaald.

Ter compensati­e ontvangt u weliswaar een hoger couponrend­ement, maar daarvan verliest u 30 procent onder de vorm van roerende voorheffin­g.

De effectieve belastingv­oet van obligaties die u boven pari koopt, ligt hierdoor hoger dan 30 procent. (fdc) Mijn groepsverz­ekering is uitbetaald, toen ik met brugpensio­en ben gegaan. Daarbij zijn de wettelijke inhoudinge­n gebeurd. Moet ik dat nu ook nog aangeven op mijn belastinga­angifte? W.P.

De ontvangen bedragen en de inhoudinge­n moeten het jaar nadien ook ingevuld worden op uw belastinga­angifte. U kunt hiervoor de fiscale fiches gebruiken die u ontvangt van uw verzekeraa­r. Dient u uw aangifte in via taxonweb, dan zijn die bedragen normaal gezien automatisc­h ingevuld.

Op basis van de aangifte wordt de fiscale eindafreke­ning gemaakt. Het eindbedrag van de personenbe­lasting kan nog variëren in functie van de gemeenteli­jke opcentieme­n in uw gemeente. In de ingehouden bedrijfsvo­orheffing zit daarvoor slechts een forfaitair­e provisie vervat, die veelal niet volstaat.

Ook de ingehouden solidarite­itsbijdrag­e is slechts een voorheffin­g. Het definitiev­e percentage hangt onder meer af van de hoogte van uw wettelijk pensioen. Zodra uw definitiev­e tarief is vastgestel­d, zal u hiervan een afrekening ontvangen. Bij een positief saldo krijg u een stukje terug. Is er een negatief saldo, dan moet u bijbetalen. Houd er verder rekening mee dat het definitiev­e percentage van de solidarite­itsbijdrag­e daarna ook van toepassing is op uw wettelijke pensioen. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium