De Standaard

Beleggen volgens de processie van Echternach

- JAN REYNS

‘Long gaan’ is de klassieke manier om in aandelen te beleggen: gewoon kopen en bijhouden. Dan haalt de aandeelhou­der rendement uit de dividenden en de klim van het aandeel.

Maar aandelen stijgen natuurlijk niet altijd. Daarom bedachten slimmerds manieren om geld te verdienen met dalende aandelen. De ‘zuivere’ methode is aandelen lenen van een aandeelhou­der en die vervolgens te verkopen op de beurs. Slaagt de belegger die ‘short gaat’ erin het aandeel tegen een lagere prijs terug te kopen, dan heeft hij winst gemaakt.

U begrijpt meteen dat dit niet risicoloos is, want als het aandeel stijgt, moet hij het duurder terugkopen en maakt de shorter verlies. Bovendien moet hij een leenvergoe­ding betalen aan de aandeelhou­der. Dat kan 1% zijn, maar ook 10% of meer per jaar.

Short gaan kan ook via allerlei afgeleide financiële producten zoals opties, futures, swaps … Het is dus geen spek voor de bek van de kleine belegger. Met als uitzonderi­ng: de di verse ETF’s of trackers die elke particulie­r met een simpele muisklik op de beurs kan kopen. In plaats van met een tracker een positie op de Eurostoxx 50index te nemen, kan je ook op vele beursindic­es, sectoren of grondstoff­en een shortversi­e kopen.

Die is eenvoudig te herkennen aan de toevoeging van het woord ‘short’ of ‘DS’ (Daily Short). Ze nemen in waarde toe als de index zakt en omgekeerd. Let wel op: de opbrengst is niet volledig één op één door allerlei kosten en constructi­efouten met de afgeleide producten. Mijd shortETF’s met een hefboomwer­king. Die beloven dat een daling van de index een dubbele winst oplevert, maar dat is technisch alleen mogelijk voor heel korte termijnen.

Timing is alles

Shorttrack­ers zijn er eigenlijk alleen voor beleggers die willen inspelen op een snelle forse daling van de beurzen. Het is dus zaak om goed te timen. Klinkt gemakkelij­k, maar het is aartsmoeil­ijk.

Gewoon in aandelen versus long/short in aandelen

Rendemente­n op jaarbasis behalve sinds begin 2018 1/01/2018 1 jaar 3 jaar 5 jaar

Aandelen Fondsencat­egorie aandelen

Europa

Aandelen longshort Carmignac portfolio LongShort European equities

* ander longshort fonds met Europese aandelen van Carmignac

Maar shorten kan ook aanvullend gebruikt worden. U hebt bijvoorbee­ld een aandelenpo­rtefeuille met een vijftienta­l zorgvuldig uitgekozen aandelen. Die wil u als langetermi­jnbelegger gewoon bijhouden. Maar u ziet dat de beurzen hoog noteren, dat er een handelsoor­log dreigt en u vreest een recessie. Dan kan u tijdelijk een shortETF kopen op een grote beursindex zoals de S&P500. Als dan gebeurt wat u vreest, zal een beurscorre­ctie uw portefeuil­le wel in waarde doen dalen, maar u geniet tegelijk van de waardeklim van uw shortETF op de S&P 500.

Eb en vloed

Door short en longpositi­es te combineren, verlaag je in theorie het risico. Wie het slim speelt, kan zo een graantje meepikken van zowel stijgende als dalende aandelen. Dat is de heilige graal van heel wat hedgefonds­en, maar hun recente povere prestaties tonen aan dat de praktijk niet zo eenvoudig is. Ook al omdat een beurshauss­e, zoals bij vloed, alle 1,61% 2,50% 2,88% 13,62% 3,41% 4,49% 8,76% 4,63%*

Povere prestaties hedgefonds­en tonen hoe moeilijk het is graantje mee te pikken van zowel stijgende als dalende aandelen

bootjes hoger tilt en bij een crash de meeste aandelen zakken.

Er bestaan ook bancaire beleggings­fondsen met een longshorts­trategie. Nemen we als voorbeeld het longshortf­onds van Carmignac. In het moeilijke beursklima­at van het voorbije jaar werkte de strategie. Dit longshortf­onds in Europese aandelen haalde een veel beter resultaat dan gewone fondsen (zie tabel). Een van de grootste longpositi­es is het sportmerk Puma. De shortposit­ies worden niet bekendgema­akt: dat ligt heel gevoelig.

Op lange termijn komt het rendement van longshortf­ondsen meestal lager uit dan van gewone fondsen, want ze bevinden zich in een processie van Echternach zonder einde. In goede beurstijde­n lonen de longpositi­es, maar wegen de shortposit­ies op het rendement; in dalende beurzen zakken de gewone aandelen.

Tot slot nog een waarschuwi­ng die vaak doorslagge­vend is in de balans: longshortf­ondsen rekenen hoge (beheers)kosten aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium