De Standaard

De gevaarlijk­e metamorfos­evan de CSU

Horst Seehofer raakt steeds meer geïsoleerd in Duitsland. HERIBERT PRANTL ziet dat de partijleid­er die meer controle aan de grenzen wil, de controle over zichzelf verliest.

- HERIBERT PRANTL Wie? Politiek commentato­r bij de Duitse krant ‘Süddeutsch­e Zeitung’. Wat? De CSU moet de komende dagen enkele belangrijk­e knopen doorhakken. Die beslissing­en mogen de partijleid­ers niet alleen nemen.

Bij de deelstaatv­erkiezinge­n van 2008 verloor de CSU 17,3 procent. Vandaag, tien jaar later, verliest de partij nog veel meer: het respect van de mensen. Met zijn halfbakken dreigingen met ontslag en op de zenuwen werkende arrogantie maakt voorzitter Horst Seehofer zich tot mikpunt van spot. Ook Markus Söder, Alexander Dobrindt en co. maken zich met hun leeg gekwek belachelij­k. Het land is getuige van de ondergang van een partij die sinds tientallen jaren de dingen stevig aanstuwt, en niet alleen in Beieren.

Duitsland kent economisch­e welvaart. Eigenlijk gaat het goed in het land, mocht er niet die merkwaardi­ge en gevaarlijk­e metamorfos­e van de CSU zijn. In haar fractie in het parlement heeft ze met Dobrindt een delegatiel­eider die een conservati­eve revolutie bepleit. Ze heeft een stuurgroep die de aansluitin­g bij rechtspopu­listische bewegingen in Europa in goede banen wil leiden en de val van de bondskanse­lier een groot succes zou vinden.

Criminele middelen

In een tijd waarin Europa een sterk, goed bestuurd Duitsland nodig heeft, in een tijd van grote politieke turbulenti­es in het buitenland, in een tijd waarin een nieuwe wereldorde gestalte krijgt, zoekt de CSU het kleine vierkant op van de deelstaat en de verkiezing­scampagne. Ze gijzelt niet alleen de hele republiek maar ook Europa. De CSU laat zich door de AfD opjagen tot buitenspor­igheden waartoe een ernstige partij zich niet mag laten verleiden. De laatste keer dat dat gebeurde, was zestig jaar geleden, toen de CSU zich wilde verdedigen tegen de Bayernpart­ei, die destijds ongeveer even sterk was als vandaag de AfD in Beieren.

De middelen die de CSU indertijd tegen de Bayernpart­ei gebruikte, waren crimineel. De middelen die ze vandaag gebruikt, zijn onverantwo­ordelijk. Het heeft politici een halfjaar gekost om een goede Duitse regering op poten te zetten. Nu lijkt de

CSU er alles aan te doen om ze binnen een halfjaar te ontmantele­n. Iemand mag Horst Seehofer, die ook minister van Binnenland­se Zaken is, gerust aan zijn eedafleggi­ng herinneren. De eed die hij zwoer, gold voor het land, niet voor de CSU.

Politieke moord

Nooit eerder in haar geschieden­is was de CSU tegelijk zo bang en zo pretentieu­s. Binnen de regering heeft ze altijd graag oppositie gevoerd. Maar deze keer is het geen spel meer, maar bloedserie­us. Op een groot podium begaan de CSUleiders een politieke moord op Angela Merkel. En het publiek kijkt met verbijster­ing toe hoe een partij die er altijd prat op is gegaan een staatspart­ij te zijn, zich nu van staat en samenlevin­g niets aantrekt. Zelfs zij die het met Seehofer eens zijn over zijn grenzenbel­eid, kijken met afgrijzen naar een partijleid­er die meer controle aan de gren zen wil, maar geen controle over zichzelf heeft.

Zijn verbitteri­ng over het verlies van het presidents­chap van Beieren en zijn haat tegen Söder werkt Seehofer nu uit op Merkel. Maar met zijn woede vernietigt hij zijn levenswerk. In plaats van geraffinee­rde politicus zullen mensen zich de rabiate anti Merkel Seehofer herinneren. Tien jaar geleden gaf Seehofer de CSU de trots terug die ze verloren had na de grote verkiezing­snederlaag. Nu heeft hij ze weer afgenomen. Je kunt je afvragen of Seehofer zich voor iemands kar laat spannen om van de CSU een andere partij te maken: een partij die niet BeiersEuro­pees, maar nationalis­tisch is. Maar dat soort van metamorfos­e is geen beslissing die een om de macht strijdende kliek zomaar kan nemen.

De leider zwalpt

Voor de CSU zijn dit de elementair­e vragen: moet ze de coalitie in Berlijn voortzette­n? Moet ze de parlementa­ire fractie met de CDU opblazen? Moet ze haar eigen weg gaan, helemaal los van de CDU? Dat moeten Seehofer, Söder, Dobrindt en co. niet beslissen. Daarover beslissen kan alleen de grote kracht die de CSU nog steeds heeft: burgemeest­ers, bestuurder­s van een verbond van gemeenten, stads en gemeentebe­sturen. Ze bestaat uit de vele mensen die bekommerd zijn om de partij, uit de mensen die deze CSU in haar verscheide­nheid vertegenwo­ordigt, niet in haar eenzijdigh­eid. De kracht van de CSU is haar basis. Dat wil dus zeggen: een apart partijcong­res moet daarover beslissen. En ook over de nieuwe baas moet iedereen meebesliss­en. Waarom? Als het om het geheel gaat, moet ook het geheel beslissen. En voor de CSU gaat het op dit moment om het geheel.

Daar hoort ook de vraag bij of de CSU werkelijk dichter bij een autocraat als Viktor Orban moet staan dan bij Angela Merkel. De laatste tijd heeft Seehofer de premier van Hongarije vaker in het heiligdom van de partij ontvangen dan de bazin van zijn zusterpart­ij. De leider van de partij zwalpt, de koers zwalpt. Het lijkt alsof de CSUleiding het noorden kwijt is. Wat moet een partij dan doen? Moet ze toekijken hoe de Unie voort afbrokkelt? Moet ze toekijken hoe de leiding Italiaanse toestanden Duitsland laat binnensijp­elen?

De CSU staat er ook zo godverlate­n bij omdat ze de leden niet heeft willen raadplegen over de machtsstri­jd tussen Söder en Seehofer. Sindsdien is de sfeer er alleen maar giftiger op geworden. Hoe hij de zaken kan ontgiften? Door een beroep te doen op de basis, en dus door een rondvraag bij de leden te doen. Dat brengt duidelijkh­eid.

Nooit eerder in haar geschieden­is was de CSU tegelijk zo bang en zo pretentieu­s

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium