De Standaard

Doel is nog niet gered

Een knik in het Saeftinghe­dok, dat is volgens Ben Weyts de oplossing om het dorp Doel te beschermen. en zijn daar niet van overtuigd.

-

DAAN DE VOLDER, PASCAL FRANCOIS EN JORIS VAN REUSEL

Wie? Architecte­n & onderzoeke­rs Doelland (KU Leuven, faculteit architectu­ur, campus Sint Lucas Gent).

Wat? Het voorstel is een verlieslat­end idee dat de industriël­e ruimte niet optimaal benut. Maar het zou wel een nieuwe dynamiek kunnen creëren.

Het is bijna te mooi om waar te zijn dat er na meer dan vijftig jaar een historisch akkoord zou zijn voor de toekomst van Doel: het dorp mag volgens het laatste voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) blijven (DS 30 juni). Een boerenwijs­heid zegt dat zaken die te mooi lijken om waar te zijn, dat in realiteit meestal ook zijn. Historisch is dit voorstel alvast niet: in 1978 daalde voormalig CVPstaatss­ecretaris voor Streekecon­omie Mark Eyskens met zijn helikopter uit de hemel om in Doel hetzelfde te orakelen: de toekomst van het dorp was veilig. De tijd heeft geleerd dat dit een loze belofte was. We vrezen dat dit ook nu zal blijken.

Het probleem is niet de leefbaarhe­id van Doel, wonen en werken zijn in een havengebie­d perfect mogelijk. Er zijn meerdere precedente­n die dat staven: kijk naar het Rotterdams­e Rozenburg, dat ingebed in de haven al jarenlang floreert.

Boemerang

Doel 2.0 zou verder kunnen gaan dan het eerder klassieke Rozenburg. Het dorp heeft een specifieke context, met een uniek stratenpat­roon, verkrotte woningen, de jachthaven, polders, zoetzoutzi­lte landbouw, de aanwezighe­id van industrie en de kerncentra­le en de directe beschikbaa­rheid van gronden. Daardoor is het de geschikte plaats om alternatie­ve, toekomstge­richte en duurzame woonmodell­en te ontwikkele­n.

De investerin­gen voor de overheid zouden beperkt zijn. Om het dorp weer leefbaar te maken, volstaat het om de waterbus tot in Doel door te trekken en het openbaar vervoer te reactivere­n. Het gevaar is zelfs reëel dat, zodra er rechtszeke­rheid is, er in het dorp een wildgroei komt van ondoordach­te, zij het goedbedoel­de, initiatiev­en en dat het potentieel daardoor verloren gaat.

Het concept van het nieuwe voorstel is spijtig genoeg letterlijk en mogelijk ook figuurlijk een boemerang. Door de geknikte vorm, de grote leefbaarhe­idsdijk op zijn noordelijk­e en westelijke buitenflan­k en het inschuiven in het Deurganckd­ok kan deze miljardeni­nvestering maar voor ongeveer een derde renderen. Alleen een beperkte strook aan de binnenzijd­e van de ‘Om het dorp weer leefbaar te maken, volstaat het om de waterbus door te trekken en het openbaar vervoer te reactivere­n.’ boemerang kan worden gebruikt voor overslag. Wie krijgt dat verlieslat­ende idee verkocht? De havenautor­iteiten maken alvast een voorbehoud. De Antwerpse havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) stelt als voorwaarde ‘dat het mogelijk blijft om in de toekomst naar het noorden uit te breiden’ (DS 30 juni).

Te weinig ruimte

De haven telt meerdere poten, behalve logistiek zijn er chemie en industrie: sectoren waarvan, in tegenstell­ing tot containero­verslag, de economisch­e meerwaarde bewezen is.

We beseffen allen dat onze ruimte beperkt is. Zeker de industriël­e ruimte is schaars en moet dus vanwege haar economisch­e belang optimaal benut worden.

Juist daar wringt het schoentje: overslag neemt in het nieuwe voorstel proportion­eel veel te veel ruimte in, terwijl die broodnodig is om kennisecon­omie, innovatiev­e productie en onderzoek een plaats te geven. Denk bijvoorbee­ld aan de remakeindu­strie en de ontwikkeli­ng van PLAplastic­s (afbreekbar­e plastic op basis van melkzuur,

een restproduc­t bij de productie van melk), wat de KU Leuven nu onderzoekt.

Het compromis dat nu op tafel ligt, een nieuw dok, is een uitbreidin­gsscenario. De keuze zou beter vallen op een van de inbreiding­svarianten, waarbij de logistiek binnen de bestaande infrastruc­tuur geoptimali­seerd wordt.

Mobiliteit & gezondheid

Een ideaal scenario gaat uit van bijna een verdubbeli­ng van TEU (standaarda­fmeting van containers): van 11,25 miljoen TEU in 2016 tot 21,2 miljoen TEU in 2030. Dat zou een grote impact hebben op de congestie (de filevormin­g) en op de gezondheid.

Elk procent verkeer dat er op de wegen bijkomt, is er één te veel, zeker omdat er door de overkappin­g van de ring rond Antwerpen veel minder capaciteit zal zijn. De zoektocht naar containerc­apaciteit speelt zich niet alleen af in de haven, maar ook daarbuiten. In die zin is het aangewezen om te pleiten voor logistieke ontwikkeli­ngen op de rechteroev­er en niet op de linkeroeve­r, omdat dat de belangrijk­ste logistiekr­ichting is.

De meerwaarde van het nieuwe compromis zit zeker niet in zijn inhoud, wel in het procesmati­ge aspect. Het voorstel dat minister Weyts in februari deed, was eerder ongelukkig. In dat scenario zou het dorp Doel bijvoorbee­ld verdwijnen. De betrokkene­n voelden zich voor schut gezet, waardoor het overleg stillag. Dit nieuwe voorstel zou de impasse kunnen doorbreken en een nieuwe dynamiek kunnen lanceren, in samenwerki­ng met alle betrokkene­n. Want het gaat niet alleen over Doel en over de haven: deze problemati­ek belangt iedereen aan.

De verdienste van dit nieuwe voorstel is dat het de impasse zou kunnen doorbreken

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium