De Standaard

De echte crisis voltrekt zich op zee Malta houdt nu ook verkenning­svliegtuig­je ngo aan de grond

Het aantal vluchtelin­gen dat verdrinkt in de Middelland­se Zee, stijgt de jongste weken dramatisch. Een gevolg van de harde Italiaanse regeringsl­ijn die ngo’s – soms letterlijk – aan de ketting legt?

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I ‘Geen woorden. Alleen schaamte voor ons allemaal omdat we nog altijd niet in staat zijn om mensenleve­ns op de eerste plaats te zetten.’ Dat tweette Eugenio Ambrosi, de regionale directeur voor Europa van de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM), nadat vrijdag meer dan honderd migranten voor de Libische kust waren verdronken. Op de foto die de wereld rondging: drie Libische reddingswe­rkers die elk een peuter in hun armen houden.

Terwijl de Europese leiders een vaag akkoord sloten om de migratie naar Europa tegen te houden, konden slechts veertien opvarenden van de schipbreuk worden gered. De dag nadien kwamen nog eens minstens evenveel migranten om in een poging om de Middelland­se Zee over te steken.

Hoewel er dit jaar tien keer minder vluchtelin­gen en migranten vanuit Libië naar Italië en Europa komen in vergelijki­ng met de jaren daarvoor, is de humanitair­e crisis op zee weer groter dan ooit. Vooral de jongste weken stijgt het aantal verdrinkin­gen dramatisch. ‘In de tien maanden tussen juli 2017 en mei 2018 stierven 1.071 migranten op de zeeroute uit Libië’, zegt Matteo Villa van de denktank ISPI. ‘Sinds begin juni zijn 565 migranten tussen Libië en Italië verdronken. Het aantal doden in één maand tijd ligt daarmee weer even hoog als een jaar geleden, toen de migratiest­room vanaf juli plots afnam.’

Is de nieuwe humanitair­e crisis het rechtstree­kse gevolg van de harde lijn van de Italiaanse regering en minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini, die begin juni aantrad? De ngo’s zeggen van wel. Ze zijn dit jaar goed voor ongeveer 40 procent van het aantal reddingen op zee, en hebben daarmee een belangrijk aandeel in de zoek en reddingsop­eraties die vanuit Rome worden gecoördine­erd. Dat aandeel is de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Maar op dit moment is er geen en kele ngo meer voor de Libische kust actief, omdat het voor hen bijna onmogelijk is geworden nog te werken nu Italië zijn havens voor hen heeft gesloten.

Italië en Malta lijken de ngo’s zelfs te willen beletten om nog uit te varen. Nadat de Lifeline vorige week met meer dan tweehonder­d migranten aan boord uitzonderl­ijk de toestemmin­g had gekregen om in Malta aan te meren, werd de boot (van een Duitse ngo) aan de ketting gelegd. Maandag moest de kapitein voor de rechter verschijne­n op verdenking van obstructie van de Libische kustwacht. De Sea Watch III, ook van een Duitse ngo, ligt al sinds zondag in de haven van Valletta geblokkeer­d. De redenen zijn voor de ngo’s onduidelij­k.

Een andere verklaring voor de alarmerend­e stijging van het aantal verdrinkin­gsdoden is volgens Villa (ISPI) ook dat commerciël­e schepen mogelijk terughoude­nder zijn geworden om tussenbeid­e te komen. Als zij geredde migranten niet snel naar een haven kunnen brengen, is dat voor die rederijen een financieel verlies.

Tot slot is ook de Libische kustwacht onderbeman­d en nog altijd niet goed genoeg uitgerust. Die redt wel meer en meer bootvlucht­elingen. In juni is zelfs een historisch kantelpunt bereikt: voor het eerst zijn meer bootvlucht­elingen door de Libiërs opgepikt en terug naar Libië gebracht dan dat er bootvlucht­elingen door andere schepen zijn gered en naar Italië zijn gebracht. Een jaar terug werden nog bijna negen op de tien bootvlucht­elingen in Italië aan land gebracht.

Begin deze week kondigde de Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, aan dat Italië twaalf extra boten aan de Libische kustwacht zal geven. Tien boten komen uit de vloot van de Italiaanse kustwacht. Vorig jaar kreeg Libië ook al vier patrouille­boten. Het doel is duidelijk: Italië wil dat Libië alle vertrekken­de migranten en vluchtelin­gen tegenhoudt.

‘Tussen juli 2017 en mei 2018 stierven 1.071 migranten op de zeeroute uit Libië. Sinds begin juni zijn 565 migranten verdronken tussen Libië en Italië’

MATTEO SILVA

Denktank ISPI

In juni heeft de Libische kustwacht voor het eerst meer bootvlucht­elingen opgepikt dan er door andere schepen zijn gered en naar Italië gebracht

Niet alleen de reddingsbo­ten van ngo’s worden aan de ketting gelegd. Gisteren hield Malta ook een verkenning­svliegtuig van de Duitse ngo Sea Watch aan de grond. Dat vliegtuigj­e, de Moonbird, wordt ingezet om rubberboot­jes tijdig te spotten.

‘Vanaf nu worden verkenning­svluchten in het zoekgebied ten noorden van de Libische kust onmogelijk’, zegt Sea Watch. ‘Meer dan 1.000 mensen zouden verdronken zijn als de crew van de Moonbird hun bootje niet zou hebben gespot.’

Ook Artsen Zonder Grenzen, dat op de reddingsbo­ot Aquarius werkt, is scherp. ‘De EU verzaakt aan haar verantwoor­delijkhede­n om levens te redden door zoek en reddingsop­eraties van ngo’s te blokkeren. De doden die daardoor vallen, heeft de EU op haar geweten.’

De Aquarius ligt in de haven van Marseille na een ‘port call’. ‘Onze plaats is op zee’, klinkt het bij de ngo. Maar door de ‘criminalis­ering van ngo’s’ zegt Artsen Zonder Grenzen de situatie eerst te willen evalueren. (yd)

 ??  ??
 ??  ?? Rode Kruis dragen het lijk van een verdronken migrant weg in Tajoura, zo’n 14 km ten oosten van Tripoli. © epaefe
Rode Kruis dragen het lijk van een verdronken migrant weg in Tajoura, zo’n 14 km ten oosten van Tripoli. © epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium