De Standaard

Een drieling als proefkonij­n

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Wat geeft de doorslag: opvoeding of genen?

BRUSSEL I Het is 1980 als de 19jarige Robert Shafran vertrekt naar een New Yorkse universite­it voor de eerste dag van zijn eerste jaar. Maar iedereen groet hem als een oude bekende. ‘Hoe was je zomer, Eddy?’ Er komt zelfs een meisje hem een kus op de mond geven. Algauw ontmoet Robert de reden voor de verwarring: Eddy Galland, een jongen die sprekend op hem lijkt en een semester volgde aan dezelfde universite­it. De twee zijn geadopteer­d. Zij noch hun adoptiegez­innen wisten dat ze deel uitmaakten van een meerling. De ‘vereniging’ van Galland en Shafran haalt de lokale kranten.

Wanneer de 19jarige David Kellman die artikels toevallig ziet, is hij in shock. Het gezicht van de ‘tweeling’ is zíjn gezicht, hun geboorteda­tum de zíjne. Er komen bevreemden­de gelijkenis­sen naar boven. Niet alleen zijn de broers alle drie worstelaar­s en roken ze dezelfde sigaretten, maar ze zouden ook dezelfde voorkeur hebben

Wat geeft de doorslag: opvoeding of genen? Om daar zicht op te krijgen, scheidde een Amerikaans­e arts in de jaren 60 meerlingen in een geheim experiment. De proefperso­nen zijn erdoor getekend, terwijl het experiment vandaag nutteloos lijkt.

voor oudere vrouwen. De drieling wordt herenigd en beroemd. Ze openen een restaurant (‘De Drieling’) en krijgen een cameo in een clip van Madonna. Deze maand komt in de VS Three Identical Strangers uit, een documentai­re over hun leven.

Maar de euforische sfeer van de hereniging is weg. Want de drieling bleek opzettelij­k gescheiden bij de geboorte voor een erg verregaand psychologi­sch experiment door psychiater Peter Neubauer.

Geheim tot 2066

De Jood Neubauer ontsnapte in de jaren 40 aan de Holocaust. In de VS werd hij een autoriteit in zijn vak. Hij plaatste de ter adoptie aangeboden drieling bij drie verschille­nde gezinnen: een arbeidersg­ezin, een middenklas­segezin en een erg rijk gezin.

De kinderen werden jaar na jaar opgevolgd en bestudeerd, zowel via huisbezoek­en als via heimelijke observatie­s op afstand. Tegen de ouders werd gezegd dat dit standaardp­rocedure was. Nog onthutsend­er: Neubauer deed

hetzelfde met een reeks andere tweelingen, allemaal in samenspraa­k met Louise Wise, een prestigieu­s adoptiebur­eau dat Joodse kinderen plaatste in New York.

‘Het doet denken aan naziprakti­jken’, zegt Robert Shafran daar nu over. De documentai­re zoomt in op de woede, verwarring en vervreemdi­ng waar dit geheimzinn­ige experiment toe leidde. ‘We waren vreemden die perfect op elkaar leken. Maar we leerden nooit met elkaar ruziemaken en het weer bijleggen als in een gezin’, zegt een van de broers. Ook Paula Bernstein en Elyse Schein, gescheiden tweelingzu­sjes, vroegen de psychiater vergeefs om ‘een verontschu­ldiging of een spijtbetui­ging’.

Tussen de broers ontstond spanning. Eddy Galland, opgegroeid in het middenklas­segezin, stapte in 1995 uit het leven. ‘Hij was zo geobsedeer­d door het gezin van zijn broer dat hij hem drie keer mee volgde toen die verhuisde’, zei documentai­remaker Tim Wardle aan Newsweek. ‘De tragiek is: zouden ze beter af zijn geweest als ze het nooit hadden geweten?’ De media, gefascinee­rd door het schijnbare bewijs dat genen (nature) doorslagge­vender waren dan opvoeding en omgeving (nurture), reduceerde­n hen tot identieke klonen van elkaar. Ook dat hielp niet.

Opmerkelij­k was de geheimhoud­ing die psychiater Neubauer aan de dag legde, zodra zijn experiment bekend raakte. Drie verschille­nde pogingen van journalist­en om meer te weten over de proef werden gesaboteer­d. Uiteindeli­jk maakte Neubauer het doel, de concrete onderzoeks­vragen en de resultaten van zijn experiment nooit openbaar.

Dossiers vol data over het intieme leven van dertien gescheiden kinderen zitten in de archieven van de Universite­it Yale, waar tot 2066 niemand ze mag inzien. Minstens vier personen uit het experiment weten waarschijn­lijk nog niet dat ze deel uitmaakten van een meerling. Naast Galland pleegden nog twee andere kinderen uit de studie zelfmoord.

Experiment­en met gevangenen

Een belronde bij de vakgroep psychologi­e van de Universite­it Gent levert geschrokke­n reacties op: niemand die ooit al van zo’n experiment had gehoord. Onderzoeke­rs wereldwijd sporen wel vaker volwassen meerlingen op om hen dan te onderzoeke­n en te vergelijke­n, maar verder dan dat gaat het niet. ‘Dit klinkt bijna Frankenste­inachtig’, zegt psycholoog Marc Brysbaert.

‘Naar hedendaags­e normen kan dit natuurlijk absoluut niet’, zegt ook dr. Sven Müller (vakgroep experiment­ele en gezondheid­spsycholog­ie). ‘Vandaag gaat elk psychologi­sch experiment langs een multidisci­plinaire bioethisch­e commissie die alle details opvraagt bij de onderzoeke­rs en die vanuit het belang van de proefperso­nen moet redeneren.’

Is het soms nodig om informatie achter te houden voor het welslagen van een experiment? ‘Als dat al gebeurt, moeten de personen zo snel mogelijk na afloop van het experiment geïnformee­rd worden’, zegt Müller. ‘Bij een recente studie in de VS lag twee weken al zeer moeilijk.’ In dit geval ging het dus om jaren en bovendien om een arts die autonoom minderjari­gen scheidde van elkaar zonder dat iemand hem toestemmin­g gaf. ‘Ze geloofden heel sterk dat tweelingen beter apart opgroeiden’, kregen de zusjes Bernstein en Schein te horen over Neubauer en zijn assistente. (Daar is tot op vandaag overigens geen wetenschap­pelijk bewijs voor.)

Psychologe­n wijzen wel op de tijdgeest. ‘Dit was een tijdperk waarin de wetenschap enorme status had als brenger van de vooruitgan­g’, zegt professor Wim Beyers (vakgroep ontwikkeli­ngspsychol­ogie). ‘Er was veel mogelijk en ethische vragen werden er amper gesteld.’

‘De status van de psychiater, de arts van de menselijke geest, was en is nog steeds enorm hoog’, zegt psycholoog Brysbaert. ‘Zeker in de twintigste eeuw, toen medici plots zoveel meer problemen konden oplossen en zoveel meer onderzoeks­geld kregen.’ Voor sommige artsen begon het doel (meer inzicht in hoe de mens werkt) de middelen te heiligen.

De Verenigde Staten, dé wetenschap­pelijke innovators op dat moment, zagen tijdens de vroege Koude Oorlog wel meer sociaalpsy­chologisch­e of medische onderzoeke­n die de rechten van de patiënt negeerden. Zo testte de CIA of ze via drugs en geweld mensen konden manipulere­n (Project Artichok, MKUltra project). Er vonden gewelddadi­ge experiment­en over gehoorzaam­heid en dwang plaats, zoals het Stanford Gevangenis­experiment dat volledig uit de hand liep. Zwarten, gevangenen en kansarme vrouwen werden zonder hun instemming proefkonij­nen in medische tests.

De in 1964 opgestelde Helsinkive­rklaring voor klinische experiment­en met mensen was veel minder streng dan vandaag. Pas in de jaren 70 stelde een nieuwe clausule het belang van de individuel­e proefperso­on expliciet boven dat van de ‘samenlevin­g’ of de ‘wetenschap’. Documentai­remaker Wardle noemt die periode ‘het wilde Westen van de psychologi­e’.

Wat hebben we geleerd?

Als freudiaan was Neubauer bekend met de experiment­ele opvoedings­methodes die Anna Freud (dochter van) uitvoerde op kinderen van kennissen. Ook daar was er geen aandacht voor instemming van de kinderen zelf. Decenniala­ng werden die experiment­en wel verspreid als interessan­te wetenschap­pelijke casussen. ‘Maar een degelijk klinisch onderzoek opzetten is een discipline op zich’, zegt Brysbaert.

Wat leert dit onethische onderzoek ons nu over de rol van genen of opvoeding? Volgens Brysbaert nauwelijks iets. ‘Ten eerste is de schaal veel te klein. Ten tweede moet je niet gewoon conclusies trekken op basis van adopteerde tweelingen. Je moet bijvoorbee­ld ook gaan vergelijke­n met nietgeadop­teerde tweelingen.’

Beyers voegt daar nog aan toe dat de scheiding van ‘nature’ en ‘nurture’ die Neubauer hanteerde niet meer voldoet. ‘De interactie tussen genen en omgevingsf­actoren wordt nu volop in kaart gebracht. Tot op late leeftijd kan genetische aanleg nog gebufferd worden door omgevingsf­actoren. We gebruiken vandaag ook nieuwe methodes, zoals het individuel­e genoom in kaart brengen met speekselte­sts. In vergelijki­ng daarmee zijn data over tweelingen toch wel zeer onnauwkeur­ig.’

Of hoe een erg traumatisc­he poging tot ‘wetenschap­sbeoefenin­g’ vandaag zo goed als nutteloos blijkt.

‘Het doet denken

aan naziprakti­jken’ ROBERT SHAFRAN

Deel van een drieling

MARC BRYSBAERT Psycholoog UGent

WIM BEYERS Ontwikkeli­ngspsychol­oog

 ??  ??
 ?? © belgaimage ?? Eddy, David en Robert noodlottig­e gevolgen.
© belgaimage Eddy, David en Robert noodlottig­e gevolgen.
 ?? © belgaimage ??
© belgaimage
 ??  ??
 ??  ?? Robert en David bij de première van ‘Three Identical Strangers’. © afp
Robert en David bij de première van ‘Three Identical Strangers’. © afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium