De Standaard

Een kind op de catwalk? De wetgever kijkt (niet) toe

Amper 3,5 jaar is Giulietta uit Geraardsbe­rgen, en ze heeft al een contract bij een Frans kindermode­llenbureau. Waar ligt de grens met kinderarbe­id? En wordt er gecontrole­erd?

- VAN ONZE REDACTRICE STEFFIE GEYSENS

BRUSSEL I Of het nu voor reclame, een modeshow of een film is, de vraag naar kindermode­llen is groot. Maar dat is het aanbod ook. Tachtig mailtjes per dag krijgt Ministar, het oudste kindermode­llen agency van België. Andere castingbur­eaus krijgen zo’n vijftig mails per week van ouders die hun kind naar voren schuiven voor modellenwe­rk. ‘Slechts een handvol kinderen wordt effectief uitgenodig­d’, zegt JeanFranço­is Sauvenier van Ministar. ‘We kijken daarbij vooral naar wat we nog missen in ons aanbod.’ Bij zijn bureau krijgen de 150 kinderen tussen 0 en 12 jaar minstens een keer per jaar een opdracht.

Typecastin­g is daarbij nooit ver weg. Naast leeftijd en kledingmat­en, speelt ook multicultu­raliteit een rol. Merken als Woody, River Woods en JBC streven expliciet naar een etnische mix. Ook de vraag naar een pasgeboren baby is geen uitzonderi­ng.

En ja, ouders die hun eigen droom projectere­n op hun jonge kinderen, het komt erg vaak voor. Chris Nachtergae­le van castingbur­eau People Choice gaat daar nuchter mee om. ‘Als we zien dat mama’s hun kindje te veel ophemelen of pushen, is het een resolute nee.’

Over de locatie voor een fotoshoot op opname wordt goed nagedacht. Ze vinden plaats in een pretpark bijvoorbee­ld, of in een leuke tuin. ‘Wij richten ons altijd naar het kind zelf. We kijken of hun oogjes beginnen te fonkelen en of ze zelf enthousias­t vragen stellen.’

Zes keer per jaar

Wettelijk mogen kinderen jonger dan 6 jaar niet meer dan zes keer geposeerd hebben. Kinderen van 7 tot 11 mogen maximaal 24 keer per jaar voor de camera, maar nooit ’s nachts en altijd met toestemmin­g van de ouders en met voldoende pauzes. Om schoolverz­uim te vermijden, vallen de shoots op woensdagna­middag, op zaterdag of in de vakantiepe­riodes. Elke uitzonderi­ng moet aangevraag­d worden bij de school én bij de bevoegde overheidsd­ienst. Mariëtte Voogd van het Antwerpse Network Model Agency hekelt daarbij het gebrek aan digitalise­ring. ‘Een aanvraag moet een maand op voorhand binnen zijn. Maar kinderen veranderen zo snel, dat dat soms niet realistisc­h is.’

Het loon voor een shoot van vier uur ligt –afhankelij­k van de leeftijd en het soort opdracht – tussen 100 en 300 euro. Dat kan snel oplopen als het kind het gezicht van een campagne wordt of als de foto’s gebruikt worden voor een affiche in het straatbeel­d. De vergoeding moet op een geblokkeer­de rekening op naam van het kind gestort worden. Op Europees niveau zijn er geen richtlijne­n over de tarieven.

Geen controle, geen reactie

De Belgische wetgeving is streng. Wettelijk mag een kind geen bijrol spelen in een film die ’s nachts gedraaid wordt. De vraag is of en hoe daarop gecontrole­erd wordt. Alvast geen van de drie door ons gecontacte­erde bureaus kreeg ooit controle. Zelf geven ze aan dat hun klanten ‘in 99,9 procent van de gevallen’ correct handelen en er niet aan denken om de fotoshoot tijdens de schooluren te plannen.

Op onze vraag rond het verloop van de controles, kwam geen reactie van de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten. De dienst was ook niet bereikbaar voor verder commentaar.

‘Als we zien dat een mama haar kind te veel pusht, is het resoluut een nee’

CHRIS NACHTERGAE­LE

Castingbur­eau People Choice

 ?? © People Choice ?? Roos is vier jaar en heeft een contract met een modellenbu­reau.
© People Choice Roos is vier jaar en heeft een contract met een modellenbu­reau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium