De Standaard

N-VA zit op een berg geld

De NVA boekte vorig jaar 4,7 miljoen euro winst. Een groot deel daarvan is huuropbren­gst, maar de Vlaamsnati­onalisten beleggen ook goed.

- VAN ONZE REDACTEUR TEX VAN BERLAER Enkele verdieping­en van het partijhoof­dkwartier in de Koningsstr­aat worden voor veel geld verhuurd.

BRUSSEL I ‘Wij zijn zoals een goede huisvader: we betalen ons huis af en we beleggen bij de bank.’ Louis Ide, algemeen secretaris van de NVA, verdedigt het financiële beleid van zijn partij, die in 2017 een winst boekte van maar liefst 4,7 miljoen euro. Het jaar voordien haalden de Vlaamsnati­onalisten eenzelfde som binnen.

Een deel van die winst is te danken aan de verhuur van de helft van het NVAhoofdkw­artier, acht verdieping­en hoog in de Brusselse Koningsstr­aat. De blog De Rijkste Belgen, die de jaarrekeni­ng bekendmaak­te, bestempelt de NVA zelfs als ‘een half vastgoedbe­drijf ’.

Maar dat is te kort door de bocht, vindt Ide. ‘In 2003 moesten we ons hoofdkwart­ier op het Barricaden­plein verkopen, en tot voor kort waren wij de enige partij zonder eigen partijgebo­uw. Nu hebben we een lening lopen om het gebouw te kopen. Het verhuren van een deel ervan helpt ons om die lening af te betalen.’ De totale kostprijs van het gebouw bedroeg zo’n 19 miljoen euro.

Meer dan nodig

Hoe dan ook, gaapt er een gigantisch­e kloof tussen vermogen en winst van de NVA en die van de andere partijen. De partij van Bart De Wever strijkt dan ook jaarlijks 13 miljoen euro over heidssubsi­dies op. ‘Een logisch gevolg van hun electorale sterkte’, zegt politicolo­og Jef Smulders (KU Leuven). ‘Een groot deel van die subsidies gaat naar de permanente organisati­e, zoals personeel en communicat­ie. Maar van dat enorme bedrag kunnen ze dus een deel opzijzette­n en investeren in vastgoed.’

De NVA is overigens niet de enige partij die dat doet, ‘maar verdieping­en verhuren aan derden is redelijk ongezien’, aldus Smulders. ‘Het is volledig wettelijk, maar je kunt je afvragen waarom partijen meer geld krijgen dan ze eigenlijk nodig hebben.’

Partij zonder kiezers

Door het gulle systeem van dotaties is de financiële toekomst van de NVA voor de komende jaren in ieder geval verzekerd, óók als ze slechte verkiezing­sresultate­n zouden halen. ‘Om het met een boutade te zeggen: zelfs als NVA geen kiezers en geen leden meer zou hebben, dan nog zouden ze financieel overleven’, zegt Smulders.

Bij CD&V klinkt daarom de roep om de dotaties af te toppen voor partijen die meer dan 25 procent halen. Maar dat vinden ze bij de NVA, die als enige boven die grens komt, al te doorzichti­g. ‘Toch opvallend hoe partijen zich uitsloven om de financieri­ng bij te stellen, die ze zelf hebben vastgelegd toen de NVA nog niet groot was’, zegt Ide.

Voor een aanpassing van het systeem van partijfina­nciering staat de partij evenwel open. ‘Maar dan moet iedereen wel een duit in het zakje doen.’

‘Zelfs als de NVA geen kiezers en geen leden meer zou hebben, zouden ze nog financieel overleven’

JEF SMULDERS

Politicolo­og KU Leuven

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium