De Standaard

Wie wint Caglars stemmen?

Nu hij veroordeel­d is, komt Ali Caglar niet meer op bij de verkiezing­en. CD&V verliest haar Turkse stemmenkan­on.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

GENK/BRUSSEL I ‘Ik zou misschien meer stemmen dan ooit tevoren halen, maar ik wil niet dat er misbruik gemaakt wordt van de situatie’, zegt Ali Caglar. Hij heeft besloten om niet op de CD&Vlijst te staan bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. Caglar werd midden juni veroordeel­d tot een gevangenis­straf van 18 maanden met uitstel, een geldboete en een ontzetting uit zijn rechten voor tien jaar voor passieve omkoping. Het hele dispuut draait om een factuur van 2.500 euro. Caglar houdt zijn onschuld staande en ging in beroep. Daardoor werd zijn straf opgeschort en had hij alsnog op de lijst kunnen staan. Maar dat doet hij niet en dat bespaart CD&Vburgemees­ter Wim Dries een zwaar dilemma: hem op de lijst toelaten of niet? Want Caglar is niet zomaar de eerste de beste.

‘Er is geen tweede Ali in Genk’, zegt Genkenaar en politicolo­og Fouad Gandoul. Caglar kan dan ook indrukwekk­ende cijfers voorleggen. Hij haalde net geen 4.000 voorkeurst­emmen, bij de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen, vanop de veertiende plaats op de lijst. Alleen burgemeest­er Dries kreeg in Genk meer bolletjes achter zijn naam gekleurd. Maar Caglar deed bijvoorbee­ld beter dan Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) die de lijst duwde. Ter vergelijki­ng: de hele NVAlijst – de grootste oppositiep­artij – behaalde toen 7.467 stemmen.

Vergetelhe­id

Daar komt nog bij dat zowat de hele Turkse gemeenscha­p in Genk vierkant achter Caglar is blijven staan en in zijn veroordeli­ng veeleer een complot ziet. De Turkse gemeenscha­p is in Genk goed voor ruim een zesde van alle stemmen. En heel veel van die stemmen gaan naar Caglar. ‘Ze zien hem als een consensusf­iguur, hij vertegenwo­ordigt dé Turkse stem’, zegt Gandoul. Meteen toen de aanklacht bekend raakte, lieten de Turkse vereniging­en in een brief aan de burgemeest­er weten dat ze achter Caglar bleven staan.

‘Voor 100 procent’, zegt Ilyas Sünbül, voorzitter van de moskee in Winterslag. ‘Het kan toch geen toeval zijn dat die zaak, die dateert van 2012, nu pas opduikt? Dit is een spel om hem uit te schakelen. De Turkse gemeenscha­p ziet er een manoeuvre in van de NVA om CD&V te verzwakken.’

CD&V is vandaag met ruim 41 procent veruit de grootste partij in Genk. ‘Toch vreemd dat men een “vergetelhe­id” van hem uitspeelt vlak voor de verkiezing­en’, zegt Mehmet Kayacan, fractielei­der voor CD&V en voorzitter van de moskee in de wijk Kolderbos.

Toch op de lijst blijven staan zou een te groot risico geweest zijn, dat beseft Caglar ook. ‘Ik krijg heel veel steun, maar door mijn aanwezighe­id zou ik het project en samenlevin­gsmodel waaraan ik nu al achttien jaar werk, hypotheker­en. Ik wil de partij niet in de problemen brengen.’

‘We kennen elkaar al jaren’, zegt burgemeest­er Dries. ‘De keuze die hij maakt om zichzelf, in het belang van Genk én de partij, op de achtergron­d te zetten, is zeer moedig.’

Genk is uiteraard meer dan de Turkse gemeenscha­p alleen. Om de monstersco­re te herhalen, moet CD&V stemmen halen uit alle bevolkings­groepen. En met staatssecr­etaris Zuhal Demir (NVA) heeft Dries een opponent die het spel op het scherp van de snee speelt. Ze valt Dries nu al aan op zijn erg nauwe banden met de Turkse gemeenscha­p die proErdogan is. Laat staan dat hij een veroordeel­de op zijn lijst zou zetten. NVA rekent zelf toch niet op de Turkse stem. Demir, die zelf Turkse roots heeft en sympathie voor de Koerdische zaak koestert, heeft trouwens een aanvraag lopen om haar Turkse nationalit­eit te laten schrappen. ‘We hebben die Turkse stemmen nooit binnengeha­ald, dus veel verandert er niet’, klinkt het bij NVA.

Versnipper­ing

Maar naar wie zouden die Turkse stemmen dan wel gaan? De SP.A – vandaag in een coalitie met CD&V – heeft ook wel een aantal kandidaten met Turkse roots op de lijst. Op de CD&Vlijst stond vorige keer nog een aantal mensen met Turkse roots die een respectabe­l aantal stemmen haalden. En ook Erhan Yilmaz, de exvoorzitt­er van de moskee van Sledderlo, zal op de lijst staan. De Genkse CD&V beslist morgenocht­end over de lijst. De Turkse stem in Genk zal sowieso veel meer versnipper­d zijn.

‘Dit is gewoon een spel om Caglar uit te schakelen, een manoeuvre van NVA om CD&V te verzwakken’

ILYAS SÜNBÜL Voorzitter moskee Winterslag

 ?? © Karel Hemerijckx ?? Ali Caglar: meer stemmen dan Jo Vandeurzen.
© Karel Hemerijckx Ali Caglar: meer stemmen dan Jo Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium