De Standaard

Even brommen in de bajes versus jaren in de bak

-

Terwijl in ons land de cipiers al twee weken staken, sluit Nederland de ene gevangenis na de andere. De instroom van gedetineer­den is er in tien jaar tijd met 30 procent gedaald en het leeuwendee­l zit minder dan zes maanden opgesloten. Waarom kunnen wij niet wat onze noorderbur­en kunnen?

MARJAN JUSTAERT

BRUSSEL I Geen twee weken geleden hakte het Nederlands­e kabinet de knoop door: ook de gevangenis­sen van Almere, Zwaag, Zoetermeer en Zeist gaan dicht. Het lijkt een situatie waar we in België alleen maar van kunnen dromen, maar ze heeft een keerzijde. De leegstand leidt tot banenverli­es. Dat de Noren cellen afhuren – net als de Belgen tussen 2010 en 2016– is slechts een druppel op een hete plaat. De voorbije jaren sloot de regering al meer dan twintig gevangenis­sen, want het aantal gedetineer­den dat op jaarbasis binnenkwam, daalde van 50.030 in 2006 tot 35.250 in 2016, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vandaag zitten er in Nederland minder dan 10.000 mensen opgesloten (voor 17 miljoen inwoners). Die kaap haalt België (met 11 miljoen inwoners) niet: gemiddeld zitten er bij ons 10.150 mensen achter slot en grendel. Ook in Nederland zijn de penitentia­ire inrichting­swerkers (PIW’s) ongerust over hun banen, toch staken ze niet.

Waarom lukt in België niet wat in Nederland wel kan? Een poging tot verklaren, al is het niet gemakkelij­k wegens een gebrek aan accurate cijfers en vergelijke­nd/ vergelijkb­aar onderzoek.

1. De criminalit­eit daalt ...

‘Tussen 1985 en 2005 kende Nederland een vervijfvou­diging van het aantal delinquent­en’, duidt professor strafrecht en criminolog­ie Miranda Boone (Universite­it Leiden). ‘Als gevolg daarvan is de regering in een rotvaart gevangenis­sen gaan bouwen. Op het hoogtepunt zaten we aan zo’n 127 gede tineerden per 100.000 inwoners, wat ook in Europees verband hoog is.’ Als tijdelijke oplossing werden ook de beruchte ‘bajesboten’ ingezet.

Tegen alle verwachtin­gen in, is in 2005 de curve helemaal gekeerd. Nederland telt vandaag nog ruim 50 gedetineer­den per 100.000 inwoners en scoort daarmee het laagst van alle Europese landen. De meest logische verklaring daarvoor is dat de criminalit­eit is gedaald. Dat zien we ook in de statistiek­en. In 2005 waren er 1,3 miljoen geregistre­erde delicten. Tien jaar later waren dat er nog zo’n 960.000. Die daling is een trend in heel WestEuropa, ook in ons land. Uitgereken­d gisteren maakte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bekend dat er vorig jaar 860.604 misdrijven geregistre­erd werden, opnieuw een daling zoals de jaren voordien.

De cijfers zijn niet onomstrede­n. Het gaat immers enkel over de geregistre­erde criminalit­eit. ‘Veiligheid kun je niet afmeten aan eenzijdige cijfers’, vindt de Nederlands­e criminoloo­g Cyrille Fijnaut (KU Leuven, Universite­it Tilburg), die ook in België werkt. ‘Dit lijkt een hoeraverha­al, maar in de grensregio is nog altijd een gigantisch drugsprobl­eem – zowel wietteelt als synthetisc­he drugs. Nederland heeft evengoed een groep jongeren waar het geen raad mee weet. Statistiek­en moet je altijd samen bekijken met de voorzienin­gen én de besluitvor­ming.’

Net als in België vandaag heeft ook Nederland naast het bijbouwen van gevangenis­sen ook jarenlang ingezet op een beleid dat het aantal gedetineer­den doet dalen. Zo werden bolletjess­likkers die op

 ?? © Gert Verbelen ?? In SintGillis staakt meer dan de helft van de cipiers. Politieage­nten nemen hun werk over.
© Gert Verbelen In SintGillis staakt meer dan de helft van de cipiers. Politieage­nten nemen hun werk over.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium