De Standaard

Froome heeft afspraak met geschieden­is

- WIM VOS

FONTENAYLE­COMTE I Hij kan Eddy Merckx achterna – de tweede renner die vier grote rondes op rij wint. Hij kan Marco Pantani achterna – de eerste sinds de Italiaan in 1998 die Giro en Tour in hetzelfde jaar op zijn naam zet. En hij kan Miguel Indurain, Bernard Hinault, opnieuw Merckx en Jacques Anquetil achterna als vijfde renner met vijf Tourzeges. Chris Froome: lang geleden dat een renner zoveel geschieden­is in één Tour kon schrijven.

Nu echt legendaris­ch

‘This year’s race is going to be the biggest challenge of my career.’ Chris Froome zei het terloops, woensdag, toen de Brit voor het eerst sinds zijn ‘vrijspraak’ de pers toesprak. Het zinnetje, toch al een cliché, verzoop in de salbutamol­heisa.

Geen sport waar het predicaat ‘legendaris­ch’ zo aan inflatie onderhevig is als het wielrennen. Helemaal in de Tour. Zie een col of kasseistro­ok en er is wel een sterk verhaal over te vertellen. Dat maakt al die heisa van de afgelopen week zo jammer. Voor die zeldzame keer dat er wel écht en onbetwist geschieden­is kan worden geschreven, had nauwelijks iemand het erover. Zelfs Froome zelf niet.

Nochtans kan dit een Tour worden waarover we over vijftig jaar nog zullen praten. Eentje à la Merckx in ’74, Hinault in ’85, Indurain in ’95. Tours waarin records werden geëvenaard, waar lijstjes voor de eeuwigheid werden neergezet, waarin grote renners halve mythes werden.

Reikt ook Froome straks naar Peter Sagan.

Met zoon Rick – de leadout van Marcel Kittel bij KatushaAlp­ecin – aan de start zal de 47jarige Erik Zabel deze Tour met argusogen volgen. De Duitser zal met eigen ogen zien hoe zijn record van zes groene truien zal worden geëvenaard. ‘Sagan is een mooie opvolger. Drie keer wereldkamp­ioen. De meest complete renner van deze generatie. Daar kan ik mee leven’, zegt hij.

Sagan is in topvorm en krijgt zelfs de hulp van de andere ploegen. Michael

Dit is de Tour waarin Froome de laatste criticaste­rs de mond kan snoeren

 ?? © Christophe Ena/ap ?? goed omringd door zijn Skyploegma­ats
© Christophe Ena/ap goed omringd door zijn Skyploegma­ats
 ?? © photo news ??
© photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium