De Standaard

WERKBAAR WERK

- Ruben Mooijman

Hoeveel werk kan een mens verzet ten zonder dat daarbij redelijke grenzen overschred­en worden? Volgens de Belgische wetgever is dat, sinds de invoering van de ‘wet op werkbaar en wendbaar werk’, 9 uur per dag en 45 uur per week.

In het buitenland gelden andere regels. In ZuidKorea konden werkgevers tot voor kort hun personeel vragen om in uitzonderl­ijke omstandigh­eden 68 uur per week te presteren. Tijdens de werkweek 52 uur en nog eens telkens 8 uur op zaterdag en zondag. Dat was te veel, vonden de politici. Sinds maandag is het weekendwer­k niet meer wettelijk, zodat de maximale werkweek op 52 uur uitkomt. Oostenrijk maakte deze week juist de omgekeerde beweging. Daar mogen medewerker­s voortaan maximaal 60 uur aan de slag, in plaats van de 50 uur die tot nu toe het absolute maximum was.

Voor een goed begrip: werknemers in beide landen werken normaal gesproken 40 uur per week. De regels over de verlenging dan wel verkorting van de maximale werkweek gaan over het aantal extra uren. In Oostenrijk mag je binnenkort maximaal vier extra uren per dag draaien. In ZuidKorea vermindert het aantal extra wekelijkse uren van 28 tot 12. Let wel: dit gaat over de wettelijke werkweek, niet over overuren.

Het is telkens een afweging tussen het recht van werknemers op voldoende rust en gelijkmati­gheid, en de wensen van werkgevers over flexibilit­eit. Werknemers willen niet het gevoel krijgen dat ze worden uitgeperst, maar werkgevers willen kunnen inspelen op vraagschom­melingen en tijdelijke projecten. Dat laatste was voor de Oostenrijk­ers de aanleiding voor de nieuwe regeling. Ze denken dat de economie er wel bij vaart als de wet beter wordt afgestemd op de arbeidsvra­ag.

Het opvallende is dat de ZuidKorean­en er net zo over denken. Ook zij voeren het economisch­e welzijn van het land op, maar dan als argument om de maximale werkweek te verkorten. De groeistuip die het land achter de rug heeft, ging gepaard met de opkomst van een bijna stachanovi­stische arbeidscul­tuur. Wie zich niet voor 100 procent inzette voor de economisch­e vooruitgan­g, leed gezichtsve­rlies. ZuidKorea ondervindt nu dat die cultuur ook economisch­e nadelen heeft. Met name het snel tuimelende geboorteci­jfer baart de overheid zorgen. Omdat hard werken jarenlang voorrang kreeg op het stichten van een kroostrijk gezin, bungelt ZuidKorea met 1,2 kinderen per vrouw nu helemaal onderaan de Oesovrucht­baarheidsr­anglijst. Het gevolg is een sterke vergrijzin­g: de verhouding tussen jongeren en ouderen dreigt compleet te worden scheefgetr­okken.

Hard werken kan ook slecht zijn voor de economie. Kijk naar ZuidKorea met zijn sterke vergrijzin­g

Maar daarmee is de vraag hoeveel werk een mens kan verzetten nog niet beantwoord. Daarvoor moeten we naar het Californis­che Fremont, waar de Teslafabri­ek gevestigd is. Om het aan beleggers beloofde productied­oel van vijfduizen­d auto’s per week waar te maken, dreef topman Elon Musk zijn mensen tot het uiterste. Volgens werknemers die tegenover Reuters uit de school klapten, werd iedereen opgeroepen om in het weekend te komen werken, ging de werkdag naar 12 uur en was de shift pas afgelopen ‘als het werk erop zat’. De vijfduizen­d glanzende Tesla’s zijn geleverd, maar gevreesd wordt dat Tesla’s imago als werkgever een forse deuk heeft opgelopen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium