De Standaard

FRANSE INVESTEERD­ER TUK OP BELGISCHE LUIERS

- JAN REYNS

Het was wachten tot vrijdagmor­gen, net voor de opening van de beurshande­l op Euronext Brussel, op het grote feit van de Belgische beursweek. Met luierprodu­cent Ontex in de hoofdrol.

Het financiële nieuwsagen­tschap Bloomberg meldde op gezag van goedgeplaa­tste bronnen dat het Franse investerin­gsfonds PAI Partners een bod op Ontex aan het bekijken is. Voor de beursautor­iteit FSMA was dat meer dan reden genoeg om de handel in het aandeel te schorsen.

Voor beleggers in het bedrijf was het meteen het eerste lichtpuntj­e sinds twee en een half jaar. Ontex was de jongste jaren een van de kneusjes op de beurs. De waarde van het aandeel staat vandaag amper boven de beursintro­ductieprij­s van 18 euro eind juni 2014. Terwijl het in februari 2016 nog iets meer dan 35 euro waard was.

De koersval is te wijten aan de tegenvalle­nde resultaten. Die hebben alles te maken met concurren tie en de toenemende prijsdruk op luiers in Europa. Het ziet er nu naar uit dat overnamesp­eculatie de koers van Ontex de komende tijd een duwtje in de rug zal geven.

PAI Partners zelf hulde zich gisteren in stilzwijge­n over wat het van plan is met de Belgische luierprodu­cent.

Ontex zelf niet. Het bevestigde de ontvangst van een ongevraagd nietbinden­d bod. Een bod in contanten voor alle uitstaande aandelen. Met als gevolg dat de luierprodu­cent ook van de beurs gehaald zou worden.

Amper enkele uren na het lek in de pers meldde Ontex al dat de

Als de Fransen hun zin krijgen, dan is het al de tweede keer dat Ontex van de Brusselse beurs wordt gehaald wegens een overname door een inves teringsfon­ds

raad van bestuur het overnamebo­d unaniem verwierp. Omdat PAI Partners de waarde van de Belgische luierprodu­cent ‘significan­t’ onderwaard­eert. Waarmee impliciet de boodschap uitgestuur­d wordt dat de deur blijft openstaan voor hogere biedingen.

De top van Ontex zit wel in een heel moeilijk parket. Zo vond de raad van bestuur plaats zonder dat ceo Charles Bouaziz present was. Het probleem is dat de man deel uitmaakt van de raad van toezicht van de kandidaato­vernemer. Volgens het persberich­t van Ontex heeft Bouaziz zich officieel terugge trokken bij PAI Partners. ‘Zo lang als nodig’, klonk het.

Maar daar blijft het niet bij. De grootste aandeelhou­der van Ontex zou immers voorstande­r zijn van een overname van het bedrijf door PAI. Het gaat om de Belgische hol ding GBL, van de bekende Waalse financier Albert Frère. Die heeft op het moment een belang van net geen 20 procent in de luierprodu­cent.

Net als de Franse kandidaato­vernemer in spe bewaarde ook GBL gisteren het stilzwijge­n.

PAI Partners is hoe dan ook niet de eerste de beste. Het investerin­gsfonds maakte tot 2001 deel uit van de toenmalige Franse grootbank Paribas. Alle bedrijfspa­rticipatie­s zijn samen 12,3 miljard euro waard. Daar zit overigens al een Belgisch bedrijf bij. PAI is sinds begin 2015 hoofdaande­elhouder van de outdoorwin­kelketen AS Adventure.

Stel dat PAI Partners zijn slag thuishaalt bij Ontex, dan is het al de tweede keer dat de luierfabri­kant van de beurs wordt gehaald wegens een overname door een investerin­gsfonds. De eerste beursrit duurde van 1998 tot 2003.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium