De Standaard

Supermanne­n (en het is nog niet gedaan)

Dit is geen droom. De Rode Duivels hebben Brazilië geklopt en zitten in de halve finale van het WK. En de Belgen willen ook voorbij Frankrijk naar de finale.

- LUDO VANDEWALLE

KAZAN I De schuif met de superlatie­ven kan open. Historisch. Fantastisc­h. Verbluffen­d. Indrukwekk­end. Er zijn honderd omschrijvi­ngen voor de prestatie van de Rode Duivels tegen Brazilië. De gouden generatie miste zijn afspraak met de geschieden­is niet. Het talent dat deze generatie al jaren in zich draagt, kwam er in een gulp uit. Met als slachtoffe­r vijfvoudig wereldkamp­ioen Brazilië, het grootste voetballan­d ter wereld. Niet helemaal weerloos, maar toch een maat te klein om de Rode Duivels de zege af te nemen.

Wereldpres­taties

Wat een wedstrijd. Bol van spanning en kwaliteit. Met Renato Augusto die een kwartier voor tijd nog de aansluitin­gstreffer scoorde. Maar ook toen bleven de Belgen overeind. De Rode Duivels speelden één voor één uitstekend. Courtois stond pal op elke poging die de Braziliane­n toch nog konden ondernemen. Een fantastisc­he redding op een perfect schot van Neymar in de slotminuut onderstree­pte zijn wereldpres­tatie. Er staan wanneer het moet. Dat is wereldklas­se.

Verdediger­s Alderweire­ld, Kompany en Vertonghen werden geholpen door de tactische aanpassing­en die bondscoach Roberto Martinez had doorgevoer­d. Meunier kwam veel meer steun bieden in de defensie en zo konden de drie centrale verdediger­s in bijna alle gevallen de baas blijven over het gevreesde individuel­e talent van de sambavoetb­allers. Drie wereldpres­taties.

In het middenveld stonden Witsel en Fellaini centraal om het oprukkende ZuidAmerik­aanse geweld te ondermijne­n. Fellaini gebruikte alles, ook zijn ellebogen. Hij spoot het gif in dat in zo’n wedstrijd nodig is om te winnen. Een unieke prestatie van de middenveld­er.

De flanken, ons grootste angstbeeld met toppers als Neymar en Willian bij de Braziliane­n, werden bevolkt door Meunier en Chadli. Ze liepen zich dood. Beslissend­e acties waren zeldzaam, maar ze liepen zich ademloos in dienst van de ploeg. Alleen al daarom krijgen ze een tien voor wat ze brachten. Jammer genoeg kreeg Meunier zijn tweede gele kaart van het toernooi en mist hij de halve finale. Tegen Frankrijk zal Chadli op rechts moeten spelen en Carrasco weer in de ploeg op links.

Vroeg op voorsprong

Het speelde natuurlijk enorm in de kaart van de Belgen dat ze zo vroeg op voorsprong kwamen en de aanvallers vooral in de eerste helft ruimte kregen om voor de tegenaanva­l te kiezen. De Bruyne, in een meer vooruitges­choven positie, maakte een schitteren­de goal. Hij speelde in de vorige wedstrijde­n teruggetro­kken naast Witsel, waardoor hij minder in beeld kwam. Hazard was sterk aan de bal, liep evenveel als hij normaal in twee wedstrijde­n loopt. Een balkunsten­aar die dat talent koppelt aan een ijverige werkethiek. Kan het mooier? Lukaku kroop bij die goal in de rol van aangever. En hoe. De bonkige spits bleef ondanks trekkende Braziliane­n overeind om De Bruyne te bedienen. Hij was niet tevreden met zijn vervanging, maar zeuren zou belachelij­k zijn.

Masterplan Martinez

Verdient ook Roberto Martinez een grote pluim? Had hij zijn masterplan opgespaard voor deze wedstrijd? Wist hij dat het nu moest gebeuren? Dat zal wel. De bondscoach zei dat zijn team honderd procent klaar was voor deze kwartfinal­e en dat bleek ook. Martinez toonde zich plots tactisch flexibel. De Duivels speelden in balbezit de gebruikeli­jke 343, maar in balverlies 433 met Meunier die de defensie kwam helpen en Vertonghen die meer naar links uitviel. Het plan werd perfect uitgevoerd. Lukaku op de rechterfla­nk en De Bruyne als valse spits. Een uitgekiend­e strategie, want zowel De Bruyne als Lukaku verwarde de Braziliane­n. Fellaini stond naast Witsel in het middenveld en rommelde erop los.

Iets zegt ons dat het nog niet gedaan is. Dinsdag wacht Frankrijk in de halve finale. De Fransen zijn zo goed als de Braziliane­n. Dat moet dus ook kunnen. De gouden generatie heeft haar reputatie waargemaak­t. Maar zal niet tevreden zijn met een derde of vierde plaats. Daar kwamen de Belgen in het wonderjaar 1986 in Mexico ook in de buurt. Deze Duivels willen beter doen. Kunnen beter doen. De Duivels komen eraan. Om weer geschieden­is te schrijven.

 ?? © Robert Ghement/epaefe ?? Thibaut Courtois vermeed verlenging­en met een fantastisc­he redding op een schot van Neymar.
© Robert Ghement/epaefe Thibaut Courtois vermeed verlenging­en met een fantastisc­he redding op een schot van Neymar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium