De Standaard

Emotionele castratie

-

De kans is groot dat ik gisteravon­d weer volledig tegen de journalist­ieke etiquetter­egels heb gehandeld. Trouwe lezers van deze krant weten misschien dat ik slechts af en toe over voetbal schrijf – de rest van mijn dagen vul ik met onbelangri­jkere dingen zoals buitenland­se politiek, en andere cinema. Meer een occasionel­e bezoeker in de voetbalwer­eld dan een echte specialist, en dus probeer ik mijn plaats wat te kennen en te doen zoals de anderen. En de eerste spelregel – althans in de Belgische sportjourn­alistiek: er wordt niet gejuicht. Juichen is voor fans die er per definitie niets van kennen, specialist­en reageren droog en afstandeli­jk. Bij oefenwedst­rijden heb ik mijn reflexen inmiddels onder controle, maar in de match tegen Japan was het om zeep. De 22 van Fellaini was nog een ingetogen juichje, maar bij de winning goal van Chadli slaakte ik een victoriekr­eet, en ik heb er zelfs bijgeroepe­n ‘en het kan me niet bommen dat het niet mag!’. Hopelijk heb ik dus gisteravon­d in Kazan opnieuw gezondigd het tegendeel zou willen zeggen dat de Belgen niet gescoord hebben.

Nu is een béétje nuchterhei­d wel geboden. Wie aan die onnozele Mexican wave meedoet bijvoorbee­ld, zouden ze wellicht zijn perskaart afpakken en nog terecht ook. Die wave is verworden tot een verzetje van het publiek, ze heeft meestal geen bal te maken met het vertoon op het veld. De onnozelaar­s die beginnen te jouwen en fluiten omdat de wave altijd uitsterft bij de perstribun­e, moeten eens beseffen dat wij daar zitten te werken en wel iets beters te doen hebben. Maar geen emoties mogen tonen bij een doelpunt, dat is iets anders. Dat is emotionele castratie. Het smijt me, beste collega’s, laat me even blij zijn, tien seconden slechts, ik neem daarna wel weer afstand.

ZuidAmerik­anen zijn warmbloedi­ger. Gisteren, in een bomvolle perszaal in aanloop naar België–Brazilië, volgde iedereen Uruguay–Frankrijk. Wie even eten haalde of naar de wc ging, kon nog horen hoe de wedstrijd verliep, dankzij het leger Braziliaan­se journalist­en in de zaal. Geweeklaag bij de Franse doelpunten, gejammer van ontgoochel­ing als Hugo Lloris met een schitteren­de save een bal van Caceres van zijn doellijn veegde. Zulk enthousias­t (en luid) meeleven hoor je niet als er vooral Europeanen in de zaal zitten. (Behalve één keer: bij de uitschakel­ing van de Duitsers in die nederlaag tegen ZuidKorea. Toen gingen vooral de Russen helemaal uit hun dak, tot zelfs de charmante vrijwillig­sters en het barpersone­el toe. Het beleg van Leningrad gaat nooit vergeten worden.)

Ik vroeg aan een Braziliaan­se collega Fabio Luiz Franca van Radio Bandeirant­es, waarom hij en zijn landgenote­n zo overduidel­ijk voor Uruguay supporterd­en. ‘Er zit een stuk solidarite­it in. Wij ZuidAmerik­aanse landen spelen ook zo vaak tegen elkaar, je wordt een beetje familie. Maar de bijkomende reden is eigenbelan­g: Uruguay is minder sterk dan Frankrijk als tegenstand­er in de halve finale.’

Franca is ook zo’n presentato­r die GOOOOOOOOO­OOOOAAAAAA­AAAAALLLL roept in zijn microfoon als er gescoord wordt. Hij glimlacht. ’Ik weet het, jullie in Europa vinden dat raar. Enfin Italianen of Spanjaarde­n niet, maar jullie in koudEuropa wel. Ik zou dat moeilijk vinden, kurkdroog zeggen “ja beste kijkers, het is doelpunt van X, na een voorzet van Y, en het staat nu 11.” Het blijft toch een spel vol emotie tenslotte, zeker op zo’n wereldbeke­r.’

Maak u niet ongerust. Wat er ook gebeurd is, ik ga het niet al te bruin gebakken hebben. Bij het winnende doelpunt in de blessureti­jd niet G000000000­000000AAAA­AAAAAAALLL­LL !!!!! maar gewoon een bescheiden GOOAALL!!, met slechts een korte omhelzing van een paar verraste collega’s. En als de Rode Duivels na een tergende penaltyree­ks verloren hebben, dan zal ik eerst mijn stuk geschreven hebben, en pas daarna in een hoekje van het stadion nondedju geroepen hebben. Om dan, net als de écht nuchtere en cynische deskundige­n, te gaan vertellen dat ik het toch allemaal voorspeld had, dat het zo zou lopen?

Bij oefenpotje­s of tegen Panama lukt het me, niet te juichen. Maar in zo’n kwartfinal­e? Láát me toch, collega’s!

 ?? © O.Behrendt/belgaimage ?? Rusland presteert op zijn eigen WK boven alle verwachtin­gen.
© O.Behrendt/belgaimage Rusland presteert op zijn eigen WK boven alle verwachtin­gen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium