De Standaard

Voor Cavendish is het zegerecord van Merckx het enige doel dat hem nog rest in zijn carrière

-

De derde poging tot evenaren van een mythisch Tourrecord is – zeker in deze Tour – het meest gedoemd tot mislukken: de 34 ritzeges van Eddy Merckx. Mark Cavendish zit na elf edities aan dertig stuks. Een mooi gemiddelde van bijna drie overwinnin­gen per editie.

Het merendeel (23) van die ritzeges behaalde hij wel in zijn eerste zes deelnames. De laatste jaren stokt het. In 2016 won hij er nog vier, in 2015 slecht eentje. Vorig jaar en in 2014 was het zelfs niks. Grotendeel­s te wijten aan valpartije­n, en die spaarden hem ook dit jaar nog niet. Zowel in Abu Dhabi, Tirreno, als Sanremo lag hij tegen het asfalt.

Volgens ploegmaat Serge Pauwels is Cavendish weer even relaxed als in 2016. Zelf spreekt de Brit over het record als het enige doel dat hem nog rest in zijn carrière. Maar ondanks de afwezighei­d van Ewan en Bouhanni, tekenen er met Kittel, Greipel, Démare, Sagan, Groenewege­n en Gaviria nog genoeg andere sprinters present om het record van Merckx nog zeker voor één jaar veilig te stellen. (bvc) Negentien Belgen starten vandaag in de Ronde van Frankrijk. Een recordaant­al sinds 1994. Enkel de delegatie van thuisland Frankrijk is omvangrijk­er dan die van ons land. Het gros van onze landgenote­n zit vastgeanke­rd in een knechtenro­l. Vaste helpers als Julien Vermote (Cavendish), Dimitri Claeys (Laporte), Tim Declercq (Gaviria) en Jasper De Buyst (Greipel), maar ook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium