De Standaard

Orde van Moeder Teresa in opspraak

In India is een zuster uit de orde van Moeder Teresa opgepakt voor kinderhand­el. Ze verkocht baby’s van alleenstaa­nde vrouwen aan Indiase koppels.

- GISELLE NATH

Vele zouden wel nog ouders of familie hebben.

BRUSSEL I De zuster in Jharkhand (oosten van India) werkte in een tehuis voor zwangere vrouwen van de Missionari­ssen van Liefdadigh­eid. Drie andere medewerkst­ers zijn opgepakt voor verhoor en de politie nam 140.000 roepie (1.753 euro) in beslag. De bewuste non zou vier kinderen verkocht hebben voor 620 tot 1.852 euro. Een getuigenis van de geboortemo­eder bracht het misbruik aan het licht.

Dertien zwangere vrouwen zijn geëvacueer­d. De orde had in 2015 haar adoptieact­iviteiten nochtans stopgezet omdat ze niet akkoord ging met het CARAsystee­m

Volgens Vlaams adoptieamb­tenaar Ariane Van den Berghe is de samenwerki­ng tussen België en de orde een aflopende zaak. ‘De voorbije twee jaar zijn geen nieuwe adoptiedos­siers in India geopend bij hen. Wij werken met het kwaliteits­volle CARAsystee­m, dat alles in wettelijke, verifieerb­are procedures giet.’ Wel begint dat proces met de betrouwbaa­rheid van de lokale instelling, die de basisdocum­enten verzamelt.

De zaak werpt licht op de vele ‘weeskinder­en’ die eigenlijk geen wezen zijn. Volgens Channel News Asia en onderzoeks­ter Kathryn Joyce zouden tot 90 procent van de naar schatting 143 miljoen kinderen in weeshuizen wel nog een ouder of familie hebben bij wie ze mits meer ondersteun­ing kunnen blijven. De procedures kloppen misschien wel, maar ouders worden onder druk gezet, bijvoorbee­ld om hun kind ‘tijdelijk’ een betere opvoeding te geven. Of ze begrijpen niet altijd de juridische

 ?? © ap ?? ‘weeskinder­en’
© ap ‘weeskinder­en’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium