De Standaard

‘Armoede is geen reden om een kind zomaar uit zijn gezin te halen voor adoptie’

-

(Central Adoption Resource Authority) van de Indiase overheid. Via CARA moeten wensouders zich online registrere­n en krijgen ze op een transparan­tere manier een kind in een noodsituat­ie toegewezen. De orde van Moeder Teresa vond het niet kunnen dat kinderen zo bij nietgetrou­wde koppels of singles konden belanden.

Ook Belgische adopties?

Het is niet de eerste keer dat katholieke instelling­en in opspraak komen voor kinderhand­el in India. In 2016 berichtte de BBC over een tehuis in Calcutta dat in samenwerki­ng met artsen de ouders wijsmaakte dat hun kinderen dood waren, en ze daarna doorverkoc­ht.

Arun Dohle, geadopteer­d uit India en directeur van Against Child Traffickin­g, kent de Missionari­ssen van Liefdadigh­eid goed. ‘Het is een grote organisati­e en tot een paar jaar geleden ook betrokken bij adopties naar Europa’, zegt hij. ‘We weten dat ze in bepaalde gevallen valse documenten afleverden. In 2012 werden ze in Sri Lanka nog betrapt op kinderhand­el. De politie blijkt daar achteraf weinig mee te hebben gedaan.’ impact van het ‘afstandsdo­cument’ dat ze tekenen. Alleenstaa­nde vrouwen die bij liefdadigh­eidsinstel­lingen aankloppen om te overleven, kunnen worden gemanipule­erd. Crèches die hen toelaten om hun baby te houden én te werken, zijn namelijk zeldzaam.

Dohle, die uit India geadopteer­de kinderen in Europa helpt hun families terug te vinden, stuit nog vaak op gesloten deuren, ontbrekend­e documenten of zelfs kidnapping. ‘We moeten de VNconventi­e over de kinderrech­ten als norm nemen’, vindt hij. ‘Armoede is geen reden om een kind zomaar uit zijn gezin te halen voor adoptie.’

ARUN DOHLE

Geadopteer­d in Europa vanuit India en directeur van Against Child Traffickin­g

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium