De Standaard

Rector wil elke student naar het buitenland sturen

-

LEUVEN I De KU Leuven heeft samen met vijf andere universite­iten UNA Europa opgericht, een Europese universite­it. Op termijn wil de rector elke student op Erasmus sturen.

De KU Leuven, de Vrije Universite­it van Berlijn, de Universite­it van Europa, de Jagielloni­scheuniver­siteit in Krakau, de Sorbonne in Parijs en de Complutens­euniversit­eit van Madrid hebben de koppen bijeen gestoken om UNA Europa op te richten. Het wordt een soort van Universite­it van Europa, geïnspiree­rd door de oproep van Franse president Emmanuel Macron. Ze wordt mogelijk gemaakt dankzij financieri­ng door de Europese Commissie. De universite­iten zullen samenwerke­n voor hun voornaamst­e expertiseg­ebieden: cultureel erfgoed, Europese studies en duurzaamhe­id.

De bedoeling van UNA Europa is om een bijdrage te leveren aan de Europese identiteit. ‘Als een student of een personeels­lid zich even goed thuisvoelt in Leuven als in pakweg Krakau, dan is dat zonder twijfel een tastbare bijdrage aan wat Europa moet of kan worden’, zegt de Leuvense rector, Luc Sels.

‘De bestaande mobiliteit, bijvoorbee­ld via het Erasmuspro­gramma, willen we een boost geven’, zegt Sels. ‘Op niet al te lange termijn zou iedereen internatio­nale ervaring moeten kunnen opbouwen. In de groep van de zes deelnemend­e universite­iten zal dat worden bevorderd door administra­tieve overlast snel weg te werken.’

Sommige studies zouden ook deeltijds in bijvoorbee­ld Parijs en Leuven kunnen doorgaan. Zo krijgen de studenten een diploma met het zegel van twee universite­iten.

Het hoofdkwart­ier van UNA Europa wordt gevestigd in de Brusselse campus van de KU Leuven. (jp)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium